Yeni malik ihtiyaç nedeniyle tahliye ihtarname
Yeni malik ihtiyaç nedeniyle tahliye ihtarname Yeni malik ihtiyaç nedeniyle tahliye ihtarname, Yeni malik ihtiyaç nedeniyle tahliye ihtarname zorunlu mu?, Yeni malik 6 ay beklemek zorunda mi?, Ihtiyaç nedeniyle tahliye davasında ihtarname şart mı?, Yeni malik 1 ay içinde ihtar çekilmezse ne olur?, Ihtiyaç nedeniyle tahliye ihtarname tebliğ edilmezse ne olur?
Yeni malik ihtiyaç nedeniyle tahliye ihtarname zorunlu mu?
İhtiyaç nedeniyle tahliye için bazı durumlarda ihtarname gönderme zorunluluğu söz konusudur. Örneğin yeni malikin açacağı gereksinim(ihtiyaç) nedeniyle tahliye davasında taşınmazı edinme tarihinden itibaren bir(1) ay içerisinde kiracıya yazılı ihtarda bulunma zorunluluğu söz konusudur. Yeni malik 6 ay beklemek zorunda mi?
Kira sözleşmesinin belirsiz süreli olması halinde taşınmazı satın alan/edinen yeni malik taşınmazı edinme tarihinden başlayarak bir ay içinde durumu kiracıya yazılı olarak bildirmek koşuluyla, altı ay sonra dava açarak sözleşmenin feshini ve kiracının tahliyesini isteyebilir. Ihtiyaç nedeniyle tahliye davasında ihtarname şart mı?
İhtiyaç Nedeniyle Tahliye Davasını açmadan Önce Kiracıya İhtarname Göndermek Şart mı? Taraflar arasındaki kira sözleşmesinin belirli süreli olması halinde, kural olarak ihtiyaç nedeniyle tahliye davasını açmadan önce kiracıya ihtarname gönderme şartı bulunmamaktadır. Yeni malik 1 ay içinde ihtar çekilmezse ne olur?
İktisaptan itibaren bir aylık süre geçtikten sonra ihtarname tebliğ edilmişse yeni malik bu maddeye dayanarak dava açamaz[5]. Şayet bir ay içerisinde bu ihtar keşide edilmezse yeni malik de kira sözleşmesini aynı koşullarla üstlenmiş sayılır ve bu nedenle tahliye davası açamaz[6]. Ihtiyaç nedeniyle tahliye ihtarname tebliğ edilmezse ne olur?
TBK'nun 350. Maddesine dayalı olarak gereksinim nedeniyle açılacak olan tahliye davasında ilk olarak dikkat edilmesi gereken konu fesih ve dava süresidir. Fesih ihtarnamesinin süresinde tebliğ edilmemesi, davanın fesih sürelerine uyulmadan ikame edilmesi halinde açılan davada aleyhe sonuç alınması muhtemel olacaktır. TBK 350 ihtar zorunlu mu?
Başka bir ifadeyle, 6098 sayılı Türk Borçlar Kanunu m. 350 uyarınca, belirli süreli kiralarda sözleşmenin sona ermesinden itibaren bir ay içinde dava açılması gerekir. Kiraya verenin, gereksinim nedeniyle tahliye davası açması için kiracıya önceden ihtarda bulunması gerekli değildir. Yeni malik ihtiyaç nedeniyle tahliye 6 ay ne zaman başlar?
Yeni Malikin İhtiyacı Nedeniyle Tahliye Davası
Yeni malik, kiralananı edinme tarihinden itibaren 1 ay içinde kiracıya ihtarname göndererek ihtiyaç nedeniyle tahliye davası açabilir. Yeni malik, ihtarname şartına uyduğu takdirde 6 ay içinde dava açma hakkına sahiptir. Yeni malik kiracıya 6 ay süre vermek zorunda mı?
Süre Şartına Uyulması (İhtiyaç Nedeniyle Tahliye Davası Ne Zaman Açılır?) Uygulamada yeni malik taşınmazı devraldıktan sonra 1 ay içerisinde ihtar çekmekte (ihtarın 1 ay içerisinde kiracıya ulaşması) ve kiracından 6 ay sonra kiralananı tahliye etmesini isteyerek 6 ay sonra bu davayı açabilmektedir. Yeni malik kiracıyı ne zaman çıkarabilir?
Yeni malik taşınmazı edinme tarihinden itibaren 1 ay içinde durumu kiracıya yazılı olarak bildirmelidir. Yeni malik bildirimden 6 ay sonra açacağı bir davayla veya kira sözleşmesinin bitiminden başlayarak 1 ay içinde dava yoluna başvurarak taşınmazı tahliye edebilir. Yeni malikin ihtiyacı sebebiyle tahliye davası ne zaman açılır?
YENİ MALİK NE ZAMAN TAHLİYE DAVASI AÇABİLİR? Yeni malik, taşınmazın maliki olduğu tarihten itibaren 1 ay içinde, taşınmazın yeni maliki olarak ihtiyacı sebebiyle taşınmazın tahliyesini talep ettiğini kiracıya yazılı şekilde bildirmek zorundadır. TBK 351 2 ihtar gerekir mi?
2- İktisap tarihinden itibaren 1 ay içinde kiracıya tebliğ edilecek bir ihtarname ile 6 ay içinde taşınmaz tahliye edilmediği takdirde bu sürenin sonunda iktisap ve ihtiyaç nedeniyle tahliye davası açılacağı ihtar edilmelidir. Tahliye için ihtar ne zaman çekilir?
Kiracı isterse sözleşme süresinin bitiminden 15 gün önce bildirimde bulunarak çıkabilir. Belirsiz süreli kira sözleşmelerinde, 10 yıllık süre geçtikten sonra uzayan yılların bitiminden 3 ay önce bildirimde bulunarak çıkarılabilir. Aksi takdirde çıkarılamaz.