Konut ihtiyacı nedeniyle tahliye dava dilekçesi
Ihtiyaç nedeniyle tahliye davası için ihtarname şart mı?
İhtiyaç nedeniyle tahliye için bazı durumlarda ihtarname gönderme zorunluluğu söz konusudur. Örneğin yeni malikin açacağı gereksinim(ihtiyaç) nedeniyle tahliye davasında taşınmazı edinme tarihinden itibaren bir(1) ay içerisinde kiracıya yazılı ihtarda bulunma zorunluluğu söz konusudur. Ihtiyaç nedeni ile tahliye davası ne kadar sürer?
Borçlar Kanunu'nda tahliye davasının açılacağı süre bir ay olarak belirlenmiştir. Bu süre niteliği itibariyle hak düşürücü süredir. Tahliye davası açma hakkını bu süre içinde kullanmayan kiraya veren bir aylık sürenin dolmasıyla bu hakkını kaybedecektir. Ihtiyaç nedeniyle tahliye davası ilk celsede biter mi?
Gerekli şartlar sağlandığı ve mahkeme yoğunluğu uygun olduğu takdirde, tahliye davası ilk celsede biter. Fakat günümüz şartlarında, ilk celsede bitme ihtimalinin düşük olduğunu da belirtmekte fayda vardır. Özellikle mahkemelerin yoğunluğu ve kiracıların itirazları nedeniyle davalar genelde ilk celsede bitmemektedir. Ihtiyaç sebebiyle tahliye davası arabuluculuk zorunlu mu?
Dolayısıyla 1 Eylül 2023'ten itibaren ihtiyaç nedeniyle tahliye davasını açmadan önce, kiraya verenler bakımından arabuluculuk yoluna başvurulması zorunludur. Ihtiyaç sebebiyle tahliye ihtarı ne zaman çekilir?
Kiracı eğer kira bedelini ödemezse ayrıca yan giderleri de ödemediği takdirde kendisine 30 günlük sürede ödemesi için ihtar çekilir. Eğer ödenmezse kiracıya yönelik tahliye talepli icra takibi başlatılabilir. Kendisine ödeme emri gönderilir. Ihtiyaç nedeniyle tahliye ihtarname tebliğ edilmezse ne olur?
TBK'nun 350. Maddesine dayalı olarak gereksinim nedeniyle açılacak olan tahliye davasında ilk olarak dikkat edilmesi gereken konu fesih ve dava süresidir. Fesih ihtarnamesinin süresinde tebliğ edilmemesi, davanın fesih sürelerine uyulmadan ikame edilmesi halinde açılan davada aleyhe sonuç alınması muhtemel olacaktır. Ev sahibi ben oturacağım diye kiracıyı ne kadar sürede çıkarabilir?
Kiracı, kira bedelini 30 gün içinde ödemezse, ev sahibi kiracıya ihtarname gönderebilir. Bu ihtarnamede, kiracının 30 gün içinde kira bedelini ödemesi gerektiği belirtilir. Kiracı, bu ihtarnamede belirtilen süre içinde kira bedelini ödemezse, ev sahibi kira sözleşmesini feshederek kiracıyı evden çıkarabilir. Tahliye davasını kaybeden kiracı ne kadar öder?
Örneğin, bir ev sahibi (davacı) kiracısını tahliye etmek istediğinde, kiracı tahliye davasını kaybederse yargılama giderlerini ve ev sahibinin avukatlık ücretini ödemekle yükümlü olacaktır. Bu durumda, ev sahibinin avukatı, davayı kazandığı için karşı tarafın avukatlık ücretini tahsil eder. Ihtiyaç sebebiyle tahliye nasıl ispatlanır?
Yukarıda düzenlenmiş olan karardan da anlaşılacağı üzere, konut ihtiyacı nedeniyle tahliye davalarında, ihtiyacın samimi olduğunun ispatlanması yeterli olmaktadır. Örneğin kiralayanın kirada bulunması, ihtiyacın samimi olduğunun göstergesi olarak kabul edilmekte, ayrıca keşif zorunluluğu uygulamada yer almamaktadır. Ev sahibinin ihtiyaç nedeniyle tahliye ne kadar sürer?
İhtiyaçtan Kira Tahliye Davası Ne Kadar Sürer? Kendisine, bakmakla yükümlü olduğu kimseye veya alt/üst soyundan olan kimseye konut ihtiyacı olması nedeniyle açılan ihtiyaçtan tahliye davası 2 ila 3 ay içerisinde sonuçlandırılmaktadır. Ihtiyaç nedeniyle tahliye davasında tanık dinlenir mi?
Davada tanık dinlenmesi mümkün değildir. Bu durumda yapılabilecek tek şey karşı tarafa yemin teklif etmek olacaktır. Ihtiyaç nedeniyle tahliye davası masraflarını kim öder?
Kiracı tahliye davasını kaybeden kiracı, mahkeme masraflarını ve belki de ev sahibinin avukatlık ücretini ödemek durumundadır. Ancak ev sahibi, kira sözleşmesini ihlal ederse tahliye davası açıldığında mahkeme ev sahibinin aleyhine karar verebilir. Mahkeme masrafları, davayı kaybeden tarafça ödenir.