Mide Kanaması Belirtileri Nelerdir, Neden Olur?

Mide Kanaması Belirtileri Nelerdir, Neden Olur? Mide kanaması; gastrointestinal sistemde oluşan ağız, yemek borusu, mide, bağırsak, rektum ve anüse kadar olan bölgeyi kapsayan komplikasyondur. Mide kanaması çeşitleri ikiye ayrılmaktadır. Bunlar; üst gastrointestinal ve alt gastrointestinal bölgede meydana gelmektedir.

Mide Kanaması Belirtileri Nelerdir, Neden Olur?

Bu Yazımızda Neler Bulacaksınız ? Göster

Mide Kanaması Belirtileri Nelerdir?

Mide kanaması; gastrointestinal sistemde oluşan ağız, yemek borusu, mide, bağırsak, rektum ve anüse kadar olan bölgeyi kapsayan komplikasyondur. Mide kanaması çeşitleri ikiye ayrılmaktadır. Bunlar; üst gastrointestinal ve alt gastrointestinal bölgede meydana gelmektedir.

Mide kanaması geliştiği andan itibaren kişinin hayatını tehdit eden bir rahatsızlıktır. Şiddetli kanamaya neden olarak çeşitli komplikasyonların gelişmesine neden olabilmektedir.
 

Deneme H3


Küçük çaplı gelişen mide kanamaları görüldüğünde kendiliğinden düzelebilmektedir. Ama kanama hangi şiddette olursa olsun mutlaka tespit edilmelidir. İhmal edilmemelidir. Koyu renkli kanama, dışkının koyu renkli olması, kusma, baş dönmesi ve halsizlik belirtileri şiddetli kanamanın etkileri olabilmektedir.

Mide kanaması meydana geldiği takdirde anlayabileceğimiz belirtileri şu şekilde görülmektedir;

Kronik olarak hafif bir şekilde yaşanan mide kanamaları kişinin kendisi tarafından fark edilemez ve bu durumun sürekliliğinde kişide kansızlık görülebilmektedir. Hafif oluşan kanamalar kişinin dışkısıyla dışarı atılmaktadır.



Ağır olarak meydana gelen kanamalar da; dışkı katran gibi koyu renk almaktadır. Kanamanın şiddetli olması halinde kişi kan kaybı yüzünden baş dönmesi, halsizlik, gözlerin aniden kararması, solgun bir cilt oluşabilmekte ve kanlı kusma yaşanabilmektedir.


Mide Kanamaları Genel Olarak


Üst gastrointestinal sistemde oluştuğunda yemek borusunda bulunan ülserden görülebilmektedir. Siroz hastalığı nedeniyle oluşan yemek borusu varisleri de kanamanın oluşma sebeplerindendir. Başka bir hastalığın sebep olduğu kusma ve öğürme refleksi sonucu da aniden yemek borusunda kanama oluşabilmektedir.  da nedenlerden biridir.

Alt gastrointestinal sistemde kalın bağırsak nedeniyle oluşan sorunlar sonucu kanamalar meydana gelmektedir. Ayrıca bağırsakta bulunan damarların büyümesi de kanamayı meydana getirir.

Eğer kanamanın üst bölgede olduğu düşünülmekteyse endoskopi yoluyla ağızdan küçük bir hortum ile girilerek bu bölge tamamıyla incelenmektedir. Alt bölgede oluştuğu düşünülüyorsa; kolonoskopi yöntemiyle bölge kontrol edilir ve doktor gerek gördüğü takdirde parça alarak; incelenmesini isteyebilir.

Tedavisi ise kanamanın neden oluştuğuna yönelik yapılmaktadır. Kanama eğer kişinin başka hastalıkları için kullandığı ilaçlardan meydana gelmekte ise ilaçların kesilmesi istenmektedir.

Sigara ve alkol kullanımı bırakmak, sağlıklı bir şekilde beslenmek çok önemlidir. Eğer dikkat edildiği ve söylenenlere uyulduğu halde kanama durdurulamıyorsa ameliyat ile müdahale edilmektedir.

 

Mide Kanaması Neden Olur?


Mide kanamasına sebep olan birçok etken vardır. Bir ya da birden çok sebep bir arada bulunabilir. Genel olarak mide kanaması nedenleri şunlardır;
  • Mide ülseri
  • Çok fazla alkol kullanımı
  • Aşırı baharatlı besinleri tüketmek
  • Bilinçsiz ilaç kullanımı
  • Stres
  • Cerrahi operasyonlar
  • Helicobacter pylori
  • Kafa travmaları
  • Üst gastrointestinal sistemde polip varlığı
  • Tümör
  1. Şiddetli mide ağrısı
  2. Koyu kahve ya da kırmızı renkte kusma
  3. Çarpıntı
  4. Aşırı terleme
  5. Karın ağrısı
  6. Göz kararması
  7. Üst batında rahatsızlık hissi
  8. Hazımsızlık
  9. Tansiyon düşmesi
  10. Halsizlik
  11. Siyah renkte dışkı
  12. Ani baş dönmesi

Çelik Kapı1 Euro Kaç TLAnkara Göğüs Estetiği