Müsadere Nedir

Müsadere Nedir, Müsadere ne anlama gelir?, Müsadere Olayı Nedir?, Müsadere kararı nasıl verilir?, Müsadere Nedir CMK?


Müsadere ne anlama gelir?

​Müsadere, işlenen bir suçla ilgili devletin bir kişi veya kuruluşun mal varlığına el koyma işlemidir. Müsadere, bir yasal süreç sonucu gerçekleştirilir ve mülkiyet hakkının korunmasına yönelik bir tedbirdir.

Müsadere Olayı Nedir?

Müsâdere: Arapça bir kelime olup lügatlerde, yasak edilen bir şeyin kanun gereği elden alınması, resmen zapt edilmesi; suçlu görülen bir kimsenin malının hükümetçe padişah adına zapt edilmesi anlamına gelmektedir.

Müsadere kararı nasıl verilir?

Müsadere kararı Cumhuriyet savcısı ya da katılanın istemi üzerine davayı göremeye yetkili mahkemeye yapılacak müracaat üzerine verilir. Karar duruşmalı olarak verilir (CMK Md. 257). Çağrı üzerine duruşmaya gelmeyen kişiler beklenmeksizin karar verilir. Müsadere kararı aleyhine istinaf kanun yoluna da başvurulabilir.

Müsadere Nedir CMK?

Müsadere Nedir? (TCK m.54-55)

Müsadere, işlenen bir suç ile ilgili belirli bazı eşya veya kazançların mülkiyetinin devlete aktarılması olarak tanımlanabilir. Ceza hukukunda suç işleyen kişinin tüm malvarlığının devlete geçirilmesi anlamında “genel müsadere” yasaktır (Anayasa md. 38).



Müsadere Ne Demek TDK?

Türkçe dil kurumu açısından bakıldığında müsadere kelimesi 'el koymak' anlamına gelmektedir. Herhangi bir durum veya olgu karşısında zorla mala ya da farklı unsurlara el koymak olarak dile getirilebilir.

Müsadere edilen araç ne olur?

Müsadere kararının hukuki etkisini doğurduğu an, hangi menfaatin tercih edileceğinde belirleyici olur. Müsadere kararının kesinleşmesi ile birlikte, müsadere edilen eşyanın veya kazancın mülkiyeti devlete geçer. Bundan sonra, bu nitelikteki bir eşya veya kazanç haczedilemez ve cebri icra yoluyla satılamaz.

Müsadere kararını kim uygular?

Müsadere kararını mahkeme verebilir bu mahkeme de asıl davayı gören mahkemedir. Asıl ceza davasıyla beraber müsadereyi de değerlendiren mahkeme asıl suçtan dolayı mahkumiyet kararı verdiğinde müsadere konusu eşyanın iyiniyetli üçüncü kişilere ait olmaması koşuluyla müsadere kararını re'sen verir.

Müsadere hangi durumlarda yapılır?

Suçun işlenmesinde kullanılmak üzere hazırlanan eşya, kamu güvenliği, kamu sağlığı veya genel ahlak açısından tehlikeli olması durumunda müsadere edilir. Eşyanın üzerinde iyiniyetli üçüncü kişiler lehine tesis edilmiş sınırlı ayni hakkın bulunması hâlinde müsadere kararı, bu hak saklı kalmak şartıyla verilir.

Müsadere sisteminin amacı nedir?

Müsadere sistemi, Osmanlı İmparatorluğu'nda devletin haksız kazanç sağlayan kişilerin mallarına, zenginliklerine istediği zaman el koyma işlemidir. Hırsızlık ve rüşvet gibi haksız kazanç elde edilen durumlarda kullanılmıştır. İlk defa 1453 yılında Çandarlı ailesinin malları müsadere edilmiştir.

Müsadere mahkemesi nedir?

Müsadere, işlenen bir suç karşılığı olarak, suçla ilgili eşya veya bizatihi kendisi suç oluşturan eşyanın veya suçlunun malvarlığının veya bunların karşılık değerlerinin varsa semerelerinin tamamı ya da bir bölümü üzerindeki mülkiyetine mahkeme kararı ile son verilmesi ve bu mülkiyetin devlete geçirilmesine denir.

Müsadere kaç yıl?

Türk Ceza Kanunu madde 70, müsadeteye ilişkin zamanaşımı süresini belirlemektedir. Buna göre müsadereye ilişkin karar, ceza mahkemesinin kararının kesinleşmesinden itibaren 20 yıl geçerse, artık infaz edilemez. TCK müsadere kurumunu eşya müsaderesi ve kazanç müsaderesi olarak düzenlemiştir.

Müsadere güvenlik tedbiri mi?

Müsadere; suça konu eşyanın mülkiyetinin, mahkeme kararıyla, sahibi olduğu kişi veya kişilerden alınarak kamuya verilmesini sağlayan güvenlik tedbiri, esasen bir yaptırım, yani mülkiyet hakkına müdahale olup,[1] 5237 sayılı Türk Ceza Kanunu m.54 ve 55'de düzenlenmiştir.

Diğer Nedir Yazıları
Çelik Kapı1 Euro Kaç TLAnkara Göğüs EstetiğiSurvivor kim elendi