Mukata Nedir

Mukata Nedir, Mukata ne demek tarih?, Mukataa sistemi ne demektir?, Mukataa topraklar hangileri?, İltizam ve mukataa ne demek?


Mukata ne demek tarih?

Mukataa, devlete ait bir kısım vergi ve resimlerin belirli bir meblağ karşılığında iltizama verilmesi anlamından zamanla “iltizamın konusu olan vergi birimi” anlamına doğru kaymıştır.

Mukataa sistemi ne demektir?

Devlete ait bir arazi veya vâridâtın (gelirin) bir bedel karşılığında kiraya verilmesi veya geçici olarak devredilmesidir. Devlete gelir getiren kaynakları kiralayanlara ise 'mültezim' ismi veriliyordu.

Mukataa topraklar hangileri?

Mukataa arazi: Hazineye ait arazilerin belirli bir bedel karşılığı olarak iltizama verilmesidir. Bu arazilerin verilmesi 2 veya 3 yılda bir yenilenirdi. e. Vakıf arazi: Geliri cami, medrese, köprü, çelme, han, hastane gibi hayır kurumlarına bırakılan arazilerdir.

İltizam ve mukataa ne demek?

“Mukataa adı verilen birimlerden belirli süreler için vergi toplama imtiyazı müzayede yoluyla satılmaya başlandı” (Pamuk, 2007:135). İltizam usulü, mukataaların belli bir bedel karşılığında özel teşebbüs tarafından işletilmesidir.


Mukataa nedir kpss?

Mukata kısaca hazînenin gelir kaynaklarından biri. Devlete âit bir arâzi veya vâridâtın (gelirin) bir bedel karşılıgında kirâya verilmesi veya geçici olarak devredilmesidir. Devlete gelir getiren kaynakları kirâlayanlara ise 'mültezim'ismi veriliyordu.

Ocaklık toprak nedir?

Ocaklık kelimesi, Osmanlı öncesi dönemde kaynaklarda daha çok toprak tasarrufu ve toprağın hizmet karşılığındaki kullanım hakkının belli bir aileye irsen bırakılmış olması bağlamında zikredilir.

Mukataa nedir edebiyat?

Mukātaa kelimesi başlangıçtan beri, mülkiyeti devlete veya vakıflara ait araziden ve arsalardan ifraz edilerek özel şahıslara veya kurumlara kiralanan parçalar için yapılan kira sözleşmesini ve ödenen kirayı ifade etmek üzere "mukātaa-i zemîn" veya "mukātaalı" gibi tabirlerde de kullanılmıştır.

Mukataa arazi kime verilir?

Mîrî arazinin bir kısmı padişahlar tarafından özel mülk olarak bağışlanırken veya bedeli karşılığında satılırken, büyük bir kısmı da hizmet karşılığında askerlere veya devletin yüksek mevkilerinde bulunan kişilere veriliyordu.

Mukataa hangi sistem?

Mukataa sistemi kısaca devlet hazinesinin gelir kaynağı olarak tabir edilebilir. Bu sistem devletin arazileri veya gelirinin bir bedel karşılığında kiraya verilmesi biçiminde açıklanabilir. Mukataa sisteminde geçici devir işlemleri de yapılabilmekteydi.

Mukataa miri arazi mi?

Miri arazi çeşitleri, Osmanlı Devleti döneminde sıkça görülen ve kullanım amaçlarına göre farklı gruplara ayrılan arazi türleridir. Bunlar ise, Havass-ı Hümayun, Malikane, Paşmaklık, Yurtluk, Mukataa, Ocaklık şeklinde adlandırılır.

Mukataa i Evvel nedir?

Özellikle Rumeli'deki bazı mukâtaaların gelirlerini ve bu arada bazı vazife, has, salyâne tahsislerini denetleyen bir kalemdir. Önemli gelir kaynakları Rumeli'de toplanmıştır.

Mukataa nedir islam ansiklopedisi?

Osmanlı malî terminolojisinde genel olarak vergi anlamında kullanılan bir terim. Osmanlılar'da devlete ait vergi gelirinin özel bir şahsa verilmesini ifade eden bir terim.

Diğer Nedir Yazıları
Çelik Kapı1 Euro Kaç TLAnkara Göğüs EstetiğiSurvivor kim elendi