10 Ocak Çalışan Gazeteciler Günü Nedir? Anlam ve Önemi Hakkında Bilgiler

10 Ocak Çalışan Gazeteciler Günü Nedir? Anlam ve Önemi Hakkında Bilgiler 4 Ocak 1961 yılında, gazetecilere bazı haklar ve yasal güvencelerini sağlayan kanunun resmi gazetede yayınlanması ile Türkiye’de 10 Ocak günü gazeteciler için bugünün kutlandığı bir gün olmuştur.

10 Ocak Çalışan Gazeteciler Günü Nedir? Anlam ve Önemi Hakkında Bilgiler

10 Ocak Çalışan Gazeteciler Günü;

4 Ocak 1961 yılında, gazetecilere bazı haklar ve yasal güvencelerini sağlayan kanunun resmi gazetede yayınlanması ile Türkiye’de 10 Ocak günü gazeteciler için bugünün kutlandığı bir gün olmuştur.

Bu yasa ile yazılı olarak iş sözleşmelerinin yapılması, sözleşmelerde ücretin miktarından işin türüne kadar gazetecilerin sosyal ve yasal her türlü hakları yer almaktadır. Gazetecilere sağlanan bu hakların sorumluluklarını almak istemeyen 9 gazete patronu, bu yasanın bazı kanunlar gereğince mesleki sakıncalar doğuracağını ön görerek, ortak bir düzenleme ile hazırladıkları bildiriyi imzalayarak, gazetelerini 3 gün boyunca kapatma kararı alarak, bu yasayı boykot etmişlerdir. Bu olay “Dokuz Patron Olayı” olayı olarak basın tarihine geçmiştir.



Gazeteciler bu duruma karşı kalmayarak “Basın” adlı alternatif bir gazete çıkararak karşılık vermiştir. Basın gazetesi,  üç günlük boykot sırasında herhangi bir aksama olmadan yayınlanmıştır. Çalışan Gazeteciler Günü, bu olay sonucu doğmuştur. İlk zamanlar bayram ibaresi ile anılan bugün daha sonra 10 Ocak 1971 yılında “ Çalışan Gazeteciler Günü” ibaresi ile kutlanmaya başlanmıştır.

 

victoryprofessionalcare.com
Çelik Kapı1 Euro Kaç TL