1 Nisan Nedir, 1 Nisan'ın Anlam ve Önemi

1 Nisan Nedir, 1 Nisan'ın Anlam ve Önemi Hepimizin şaka günü olarak bildiği 1 Nisan aslında daha fazlası olabilir mi? Diğer günler değil de niye bugün şaka günü olarak anılıyor? 1 Nisan hakkında bilmediğimiz neler var? Hep birlikte araştırmaya var mısınız?

1 Nisan Nedir, 1 Nisan'ın Anlam ve Önemi

1 Nisan;

Hepimizin şaka günü olarak bildiği 1 Nisan aslında daha fazlası olabilir mi? Diğer günler değil de niye bugün şaka günü olarak anılıyor? 1 Nisan hakkında bilmediğimiz neler var? Hep birlikte araştırmaya var mısınız?

1 Nisan her kesimin şakalaştığı bir gündür. Bugün için ilkokul sıralarında öğretmenlerimizin ilk söylediği cümle: “Yarın 1 Nisan şaka günü çocuklar olmuştur.” Bizlerde ilkokuldan üniversite yıllarımıza kadar öğrenciler olarak öğretmenlerimizle yahut da arkadaşlarımızla kendi aramızda şakalar yapmışızdır ve o gün öyle geçmiştir; fakat birçok insan işin aslını yıllar sonra öğrenebiliyor. Öyleyse 1 Nisan hakkında asıl bilmemiz gerekenler nedir?

1 Nisan Nedir?

Hakikatte Haçlıların, Müslümanları kandırdığı gün “ Hile Günü” olan 1 Nisan’dır. Rivayetlere göre uzun süren bir kuşatma sonucu Haçlı Ordusu, Endülüs Emevileri’nin son kalesini kuşatmıştır. Bu kuşatmaya karşılıksız kalmayan Müslümanlar kaleyi ter etmiyorken, Haçlılarında son kaleyi kuşatmaktan vazgeçmek gibi bir durumu söz konusu değildir. Haçlılar, zor hava koşulları nedeniyle kaleyi kuşatmakta güçlük çekiyorken, böyle bir kaos’un içinde olan Haçlı Ordusu’nun komutanı bu durumdan hiç hoşnut olmadığından bir plan yapar. 31 Mart gecesi bir elinde Kur’an bir elinde İncil, kalenin önüne gidiyor ve şu sözleri söyler: “ Şu iki kitap üzerine yemin ederim ki, teslim olursanız bu akşam size bir şey yapmayacağım.” Başka bir çaresi olmayan ve bulundukları durumun farkında olan Endülüs Emevileri aralarında anlaşarak kaleyi terk eder. 1 Nisan sabahı Haçlı Ordusu’nun komutanı, bütün Müslümanların öldürülmesi emrini vererek yaptığı hain planı açığa çıkarır. Bunun üzerine Müslümanlar: “Siz, bize yemin etmiştiniz, söz vermiştiniz.” Dediklerinde, Haçlı Ordusu’nun komutanı “ Benim sözüm dün akşam için söylenmişti, bugün için size bir sözüm yoktur.” cevabını verir. Bu cevap Müslümanlara söylenen son söz olur. Ardından bütün Müslümanlar şehit edilir ve 1 Nisan günü, Hristiyanlar için övünülecek bir gün olur. Adı da Müslümanları kandırdıkları için “ Hile Günü” olarak kalır.

Bu hikayeyi öğrendiğinizde böyle bir günü Müslümanlar olarak kutlamak ne kadar da yanlış bir davranış diye düşünmemek elde değildir; fakat orta da gelenek haline gelmiş bir gerçekte var. Çocuklukta arkadaşlarınızla dakikalarca gülüp eğlendiğiniz anılarınızda var. Burada doğru olan Müslüman olmaktan ziyade duyarlı birer insan olarak 1 Nisan’ı şaka günü olarak kutlamamaktır; ancak bugünü biraz eğlenceli vakit geçirmek, biraz olsun gününe renk katmak maksadıyla kutlayan insanları da kınamamak gerekir. Çünkü burada masumane bir amaç vardır. O da; güzel vakit geçirmektir. Öyle ki, gerçekte 1 Nisan’ın nasıl bir gün olduğunu yıllar sonra öğrenen bizler dahi geçmişte illa ki, 1 Nisan’ı şaka yaparak geçirmişizdir. Peki, 1 Nisan denilince akla sadece bu olay mı gelmeli, 1 Nisan’ a dair tarihte başka neler var?

 1 Nisan Tarihinde Gerçekleşen Önemli Olaylar;

1564 yılında, Fransa’ da ilk kez 1 Nisan Şakaları yapılmaya başlandı. Eski yılbaşı olarak 1 Nisan’ı kutlayan Fransızlar, yeni takvimin gelmesiyle “Nisan Balığı” başlığı ile bugünü şaka günü olarak kutladılar.

1778 yılında, bugün dünyanın her yerinde geçerliliği olan doların simgesi Oliver Pollock tarafından tasarlandı.

1949 yılında Türkiye Cumhuriyeti İnsan Hakları Evrensel Beyannamesine katıldı.

1950 yılında Kudüs’ün ikiye bölünmesi planı Birleşmiş Milletler tarafından kabul edildi.

1955 yılında Türk Mukavemet teşkilatı Kıbrıs’ ta faaliyete geçti.

1957 yılında Batı Almanya’da bilim adamları nükleer silahlar üzerine çalışmayı
ret etti.

1958 yılında Kıbrıs’ta EOKA(Kıbrıs Rumlarının Kıbrıs’ta kurduğu silahlı örgüt), İngilizlere savaş ilan etti.

1961 yılında siyasi partiler kısmen serbest bırakıldı.

1970 yılında ABD de tütün ürünlerinin içeriğini ön gören reklamlar yasaklandı.

1971 yılında İran İslam Cumhuriyeti ilan edildi.

1976 yılında Apple; Steve Jobs, Steve Wozniak ve Ronald Wayne tarafından kuruldu.

1981 yılında yaz saati uygulaması Sovyetler Birliği’nde ilk kez hayata geçti.

1991 yılında Varşova Paktı feshedildi.

2001 yılında Hollanda, eş cinsel evliliği yasallaştırarak dünyada bir ilke imza attı.

2004 yılında Google, Gmail’i insanlığa tanıttı.

2005 yılında sinema sanatçısı Sophia Loren, 24. Uluslararası İstanbul Film Festivalinde “ Yaşam Boyu Başarı” ödülüne layık görüldü.

2009 yılında Hırvatistan ve Arnavutluk NATO’ya katıldı.

victoryprofessionalcare.com
Çelik Kapı1 Euro Kaç TL