Stent Nedir

Stent Nedir, Stent takıldıktan sonra kaç yıl yaşar?, Hangi durumlarda stent takılır?, Stent takıldıktan sonra nelere dikkat edilmeli?, Stent kaç dakika sürer?, Stent riskleri nelerdir?, Stent takılan hasta ne zaman iyileşir?


Stent takıldıktan sonra kaç yıl yaşar?

Teknik açıdan başarılı olan bir stent işlemi sonrası hastanın; ilaçlarını düzenli kullanması, yüksek tansiyon ve diyabet gibi risk faktörlerini kontrol etmesi ve sağlıklı yaşam tarzını uygulamaya başlaması stentin tıkanma veya daralma olasılığını oldukça azaltır. Çoğu hastada stentler ömür boyu açık kalırlar.

Hangi durumlarda stent takılır?

Stent takılması genelde kalbe oksijen açısından zengin kan sağlayan daralmış koroner arterleri açmak ve tedavi etmek için kullanılmaktadır. Bu arterleri kalpten kalp kasına ve vücudun diğer bölgelerine kan taşıyan kan damarların geçişini sağlamasına yardımcı olur.

Stent takıldıktan sonra nelere dikkat edilmeli?

İlk bir hafta ağır kaldırmamanızı, araba kullanmamanızı ve kasık bölgenize dikkat etmenizi öneriyoruz. İlk 15 gün kasık bölgenizde morarma olabilir, zamanla kaybolacaktır. Kasık bölgesinde kanama ve şişlik olursa mutlaka bir hekime başvurunuz. Doktorlarımız tarafından ilk kontrolünüz 1 ay sonra yapılacaktır.


Stent kaç dakika sürer?

Stent takılması, genellikle bir anjiyoplasti prosedürü sırasında gerçekleştirilmekte ve bu işlem genellikle 30 dakika ile bir saat arasında sürmektedir.

Stent riskleri nelerdir?

Çoğu hastada stentler ömür boyu açık kalırlar. Stentlerin pıhtıyla aniden tıkanıp kalp krizine yol açması her 100 kişiden sadece 1'inde görülen bir tablodur. Bunun pek çok nedeni olsa da en sık nedeni hastanın kan sulandırıcı ilaçlarını kullanmamasıdır. Aşırı doku büyümesi sonucu stent içinde tekrar daralma olabilir.

Stent takılan hasta ne zaman iyileşir?

Stent ve benzeri girişimsel işlem yapılan hastalar ise yaklaşık 24 saat içerisinde taburcu edilir ve akut koroner sendrom hariç tüm hastalar bir hafta içinde işine dönebilir ya da yolculuğa çıkabilir. Bugünkü tedavi yöntemleriyle, ana koroner damar dahil, kalbin uygun olan tüm damarlarına stent takılabilir.

Stent takılan hastanın riski nedir?

İşlem sonrasında damarın, pıhtı veya plağın bir parçası ile tıkanması sonucu oluşur. Acil olarak tekrar balon veya stent yapılma veya bypass cerrahisi gerektiren ani tıkanma oranı %2 civarındadır. Ani tıkanma gelişen hastaların %3-4'ünde akut miyokard infarktüsü (kalp krizi) gelişir.

Stent takılan hasta ne kadar dinlenmeli?

Stent işleminin en büyük avantajı, el bileğinden yapılabilmesi, hastanın işlem boyunca uyanık olması ve ertesi gün normal hayatına dönebiliyor olmasıdır. Bypass ameliyatında ise hastanın en az 5 gün hastanede kalması gerekmekte, genel anestezi ile yapılmakta ve nekahat döneminin yaklaşık 40-60 gün civarında sürmesidir.

Stent takmak iyi midir?

Evet. Stent işlemi kalbe giden kan akışını artırır, göğüs ağrısını ve kalp krizi riskini azaltır. Stent işlemi ile daralmış veya tıkanmış damarlar açılır ancak, kalp damar hastalığını tek başına tedavi etmez.

Kalbe takılan stent ömrü ne kadar?

Eriyen stentler, metal stentler gibi ömür boyu hastanın damarında kalmıyor. Damar içinde ilk 6 aydan sonra erimeye başlayan ve iki yılda tamamen kaybolan eriyen stent ile kalp damarlarının yapısı bozulmuyor.

Anjiyoda en fazla kaç stent takılır?

Bir hastaya takılabilecek stent sayısında bir sınırlama olmadığını belirten Prof. Dr. Vedat Aytekin, stent takılan bir damarın yeniden tıkanma riskinin düz metal stentlerde ilk 6 ay-1 yıllık dönem içinde yüzde 20-25 oranında, ilaçlı stentlerde ise ilk 1-2 yıllık süre içinde yüzde 7 ile 10 arasında olduğunu anlatıyor.

Stent takılan hasta yürüyüş yapabilir mi?

Medicana Sivas Hastanesi doktorlarından Kardiyoloji Uzmanı Uzm. Dr. Ömer Şahin, hareketle, sporla ve koşmakla damara yerleştirilmiş olan stentin yerinden oynamadığını söyledi.

Diğer Nedir Yazıları
Çelik Kapı1 Euro Kaç TLAnkara Göğüs EstetiğiSurvivor kim elendi