Kortizon Nedir

Kortizon Nedir, Kortizon nedir ve ne için kullanılır?, Kortizon neden zararlı?, Kortizon vücuttan ne kadar sürede çıkar?, Kortizonlu ilaç kullanırken nelere dikkat etmeli?, Hastaya kortizon neden verilir?, Kortizon hangi hastalık için kullanılır?


Kortizon nedir ve ne için kullanılır?

Kortizon, vücutta meydana gelen ağrıyı, kaşıntıyı ve iltihaplanmanın neden olduğu şişliği azaltmak için vücudun bağışıklık tepkisini sakinleştirmeye çalışır. Ayrıca kortizon, doğal stres hormonu olan kortizolden yeterince yararlanamayan kişilerde hormon replasmanı olarak da kullanılabilir.

Kortizon neden zararlı?

Kortizon, bağışıklık sistemini baskıladığı için tedavi sürecinde enfeksiyon riski oluşturur. Bu nedenle özellikle aktif enfeksiyon kuşkusu olan kişilerin kortizon kullanımı konusunda dikkatli olmaları önerilir. Tüberküloz (verem) gibi ciddi enfeksiyonlarda ise kortikoid alımından kesinlikle kaçınılmalıdır.


Kortizon vücuttan ne kadar sürede çıkar?

Kortizon tedavisi sırasında ortaya çıkan yan etkiler genellikle tedavi bittikten 3 ay sonra kendiliğinden kaybolur. Kimi hastalarda bu süre 1-2 yılı bulabilmektedir. Vücut kısa süre içerisinde dengesini yeniden bulur.

Kortizonlu ilaç kullanırken nelere dikkat etmeli?

Kortizon kullanırken, su ve tuz tutulumu artarak, tansiyon yüksekliği gelişebilir. Tuzu kısıtlayarak, kontrol altına almak mümkün. Mide üzerine ülser yapıcı etkilerinden korunmak için, mide koruyucu ilaçlar alınabilir. Uzun süre kortizon kullanımında katarakt gelişebilir.

Hastaya kortizon neden verilir?

Kortizon, steroid bir ilaçtır. Vücutta bağışıklık sisteminin gösterdiği tepkilerden kaynaklanan şişlik ve iltihaplanmayı azaltmaya yardımcı olur. Bağışıklık sistemi tarafından inflamasyona neden olan moleküllerin salınmasını durdurarak çalışır.

Kortizon hangi hastalık için kullanılır?

Kortizonlu ilaçlar zarar veriyor mu? Alerji tedavisinde kullanılan kortizonlu ilaçları, eğer gereken dozda, düşük dozda ve gerektiği sürede kullanılıyor ise zarar vermez. Ama yüksek dozlarda ve uzun sürelerde veriliyor ise zarar verme potansiyeli vardır.

Kortizonun vücuda zararı var mı?

Kortizon alan hastalarda vücuttaki şeker metabolizması bozulduğundan tatlı ve yağlı besinlere olan istek ve iştah artar. Bu yüzden tatlı, yağlı, hazır paketli ürünlerden olabildiğince uzak durulmalıdır. Bu dönemde daha az işlenmiş gıda ve daha fazla taze besin tüketilmelidir.

Kortizon kullanan biri ne yememeli?

Kortizon tablet kullanımı kesileceği zaman, dok torununuza danışarak, doz azaltarak, yavaş kesilmesi gerekir. Birden kesilmesi durumunda, halsizlik, bitkinlikle başlayan can sıkıcı belirtiler ortaya çıkabilir.

Kortizon kesilince ne olur?

Kortizon kullanan hastalarda kilo artışı yanısıra, yağ dokunun yer değiştirmesi nedeniyle ay dede yüz, ensede yağ yastığı, ay dede yüz denen yüzde yuvarlanma görülebilir. Doz arttıkça bu yan etki daha fazla görülür. Tedavinin ilk 2 ayında ortaya çıkabilir.

Kortizon kilo aldırır mı?

Kortizonlu ilacın yan etkilerini azaltmak için yiyecek ve içeceklerinizde tuz olmamalıdır. Kortizonun iştah açıcı etkisi vardır, bu nedenle beslenmenize dikkat ederek fazla kilo almamalısınız. Yiyecekleriniz yağ, şeker ve undan fakir olmalıdır.

Kortizon kullanırken tuzlu yenirse ne olur?

Bu nedenle kortizon kullanan bireylerin tuzu azaltıp potasyumdan zengin meyve ve sebzelerden zengin beslenmesi gerekir. Kortizon kalsiyumun emilimini azalttığı için kemik sorunlarının önlenmesi için süt, peynir, yoğurt ve kurubaklagil gibi besinlerin tüketimleri artırılmalıdır.

Kortizon kullanan kişi ne yemeli?

Kortizonun uzun süreli kullanımında kemik erimesi (osteoporoz), katarakt, damar sertliği ve hipertansiyon, kalp hastalıkları, kan şekeri yüksekliği, tüylenmede artış, sivilcelenme, iştah artması neticesinde kilo alma ve özellikle yüz ve gövdede farklı yerlerde yağ birikimleri başlar.

Kortizon kemiklere zarar verir mi?

Bol sebze ve meyve tüketilmelidir. Ortalama öneri günde 2 porsiyon sebze ve 3 porsiyon meyvedir. Potasyum içeriği yüksek olan besinler tercih edilmelidir. Bunlar muz, ıspanak, yogurt, domates, kurubaklagiller, kuru meyveler vb besinlerdir.

Kortizon tedavisinde muz yenir mi?

Kortizon saç dökülmesi yapar ? Kortizonun uzun vade kullanımı neticesinde saç dökülmesine neden olduğu bilinmektedir. Fakat yine de saç dökülmesi konusunda panik olmanız gerekmez. Önerilen dozda, kısa süreli ve sık tekrar etmeden kullanılan kortizon saç dökülmesine neden olmaz.

Diğer Nedir Yazıları
Çelik Kapı1 Euro Kaç TLAnkara Göğüs EstetiğiSurvivor kim elendi