Virgül işareti

Virgül işareti, Virgül nedir ve örnekler?, Virgül işareti nerelerde kullanılır?, Virgül neyin sonuna konur?, Nokta, virgül ne demek?, Virgül Hangi cümlelerde kullanılır?


Virgül işareti

Virgülün kullanıldığı yerler aşağıdaki şekilde belirtilmektedir: Eş görevli sözcükleri, söz gruplarını ve sıralı cümleleri ayırmada kullanılır. Cümlede vurgulanan ögeden sonra ya da yüklemden uzak kalmış özneyi göstermek için konur.

Virgül nedir ve örnekler?

Virgülün kullanıldığı yerler aşağıdaki şekilde belirtilmektedir: Eş görevli sözcükleri, söz gruplarını ve sıralı cümleleri ayırmada kullanılır. Cümlede vurgulanan ögeden sonra ya da yüklemden uzak kalmış özneyi göstermek için konur.

Virgül işareti nerelerde kullanılır?

Virgül (,)

Cümlede art arda sıralanan eş görevli sözcük ve sözcük öbekleri arasına virgül konur. Örnek: Pazardan erik, kiraz, çilek ve kavun aldık. – Sıralı cümlelerin arasına virgül konur. Örnek: İstediğim kitabı dolaptan aldı, bana uzattı. – Seslenme (hitap) sözlerinden sonra virgül konur.



Virgül neyin sonuna konur?

- Arka arkaya sıralanmış eş görevli kelimeleri ve söz öbeklerini birbirinden ayırmak için virgül işareti kullanılır. - Sıralı olan cümleler virgül ile ayrılır. - Cümle içinde vurgulanmak istenen öğeden sonra kullanılmaktadır. - Yükleme uzak kalan öğeyi belirtmek virgül için konulur.

Nokta, virgül ne demek?

Noktalı virgül (;), bir noktalama işareti. Çoğunlukla kendi içinde virgülle ayrılmış grupları birbirinden ayırmak ve sıra cümleleri birbirinden ayırmak için; virgülden kuvvetli, noktadan zayıf bir duraksama işareti olarak kullanılır.

Virgül Hangi cümlelerde kullanılır?

Virgülün kullanım alanları geniştir. Aynı görevde sözcük veya sözcük gruplarını ayırmak için metinde virgül kullanılır. Aynı şekilde peş peşe sıralanmış cümleleri ayırmak için de aralarına virgül konur. Bazı uzun cümlelerde özne, yüklemden uzak kalıyorsa özneyi belirtmek için virgül koyulur.

Virgül nedir özellikleri nelerdir?

Virgül, çok sayıda görevi üstlenen bir noktalama işaretidir. Bu bağlamda, cümle içerisinde aynı görevi üstlenen kelimeler ile sıralı cümleler arasına virgül konulmaktadır. Ara söz ve ara cümleler de buna benzer şekilde yüklem kullanılması gerekmektedir.

Noktalı virgül nerelerde kullanılır ve örnekleri?

Noktalı virgülün kullanıldığı yerler arasında en sık olanı virgülle ayrılmış sıralı grupları ve ifadeleri birbirinden ayırmaktır. Bunun yanı sıra birden fazla virgül kullanılmış cümle içerisinde yer alan ögelerin özne ile karışmasını önlemek için de noktalı virgül konur.

Kısa çizgi ne anlama gelir?

Kısa çizgi (-) veya tire, sözcükleri birleştirmek ve tek bir sözcüğün hecelerini ayırmak için kullanılan bir noktalama işaretidir. Tire kullanımına tireleme denir. Tirelenmemiş, tirelenmiş bir sözcük örneğidir.

Tırnak işareti ne işe yarar?

Tırnak işareti bir metin içerisinde başkalarından veya başka metinlerden aktarılan sözlerin (alıntıların) başına ve sonuna konur: Atatürk "Yurtta sulh cihanda sulh." sözüyle barışa verdiği önemi dile getirmiştir.

Virgül nedir kısaca açıklayınız?

i. (Fr. virgule < Lat.) Yazılı bir ifâdede kelimeleri, cümle öğelerini birbirinden ayıran ve cümlelerin kısaca durulması gereken yerlerine konan, kıvrık kuyruklu noktalama işâreti (,).

Nereye virgül konmaz?

TDK'ye göre 17 noktalama işareti var. Bunlar; nokta, virgül, noktalı virgül, iki nokta, üç nokta, soru işareti, ünlem işareti, kısa çizgi, uzun çizgi, eğik çizgi, ters eğik çizgi, tırnak işareti, tek tırnak işareti, denden işareti, yay ayraç, köşeli ayraç, kesme işaretidir.

Kaç tane noktalama işareti var?

NOT: TDK'nin 2000'de yayımladığı kılavuzda ancak, ama, lâkin, fakat, çünkü vb. gibi bağlaçlardan önce noktalı virgül kullanılmaktadır. 2005'te ise bu kullanım kılavuzdan kaldırılmıştır, son kılavuz olan 2012'de de böyle bir kullanım yer almamaktadır.

Diğer İşaretler Yazıları
Çelik Kapı1 Euro Kaç TLAnkara Göğüs EstetiğiSurvivor kim elendi