Yüzük takma konuşması kısa, Nişanda konuşma nasıl yapılır?, Söz kesilirken ne söylenir?, Nişan konuşmasını kim yapar?, Nişan yüzüğü nasıl kesilir?, Sözde nasıl yüzük takılır?
Nişanda konuşma nasıl yapılır?
Konuşmayı yapmak üzere kim seçilirse seçilsin, birlikte bu yeni yolculuğa çıkarken çifti tebrik eden ve güzel dileklerde bulunan sözler içermelidir. Ayrıca çiftin ilişkisine değinmeli ve bir çift olarak ne kadar yol kat ettiklerine dair hikayeler paylaşmalıdırlar.
Söz kesilirken ne söylenir?
Bismillahi ve ala sünnet-i resulillah.
Nişan konuşmasını kim yapar?
Nişan törenlerinde çiftlerin yüzükleri genellikle ailenin büyük ve önemli bir ismi tarafından takılır ve nişan töreni konuşmasını da bu kişi yapar. Geleneklere göre, genellikle nişan töreni konuşmasını yapmak için gelin ve damadın yaşça büyük aile dostları veya akrabalarından rica edilir.
Nişan yüzüğü nasıl kesilir?
Birbirlerine kırmızı kurdele ile bağlanan iki nişan yüzüğü, evlenecek olan çifte uzatılır ve yüzük parmaklarına geçirilip kurdele kesilir. Nişan yüzükleri çiftlerin her ikisinin de yüzük parmağına takılır ve bu şekilde taşınır.
Sözde nasıl yüzük takılır?
Tek söz ya da söz ve nişanın beraber yapıldığı merasimlerde de yüzük her daim sağ el yüzük parmağına takılır. Söz yüzüğü kadın erkek fark etmeksizin sağ ele takılır. Evlilik ile beraber ise alyanslar sol ele takılır.
Söz ve nişanda kıza ne takılır?
Çiftler genelde söz ve nişanda aynı yüzüğü takmayı tercih ederler. Bu nedenle son yıllarda söz merasimlerinde tektaş yüzükler tercih edilmeye başlanmıştır. Çiftler söz merasimlerinde tektaş nişan törenlerinde alyans takmayı uygun görürler.
Kız istemede kızın babası ne konuşur?
"Kız isteme konuşması nasıl yapılır?" sorusu, en çok merak edilen konulardan biri. Müstakbel gelin adayı kahveleri dağıttıktan sonra damadın babası ya da başka bir aile büyüğü söze girer ve “Allah'ın emri peygamberin kavliyle kızınızı oğlumuza istiyoruz” der. Yani kızı isteme babanın konuşması ile gerçekleşir.
Kız istemede söze nasıl başlanır?
Genellikle damat adayının babası ya da aile büyüğü tarafından başlanan söz, Allah'ın izniyle cümlesiyle başlar. Türk geleneğinin yüzyıllardır değişmeyen kız isteme ritüelinde, erkek tarafından iste yapılır. Gelin adayının ailesi bir sakınca görmüyorsa bu evliliği beyan ettiğini onaylar ve anlaşılır.
Kız istemeye giderken ne denir?
Dünürcülerden biri “Allah'ın emri, Peygamberin kavli” şeklinde söze başlayarak kızı ister. Bu istek uygun görülürse belirti olarak “nasipse olur” denir, olumsuz karşılanırsa çeşitli bahanelerle istek geri çevrilir.
Söz de kız tarafı ne yapar?
Söz merasimleri kız tarafının evinde yapılır ve çok yakın aile üyeleri hariç pek kimse çağrılmaz. Merasim sırasında aileler birbiriyle tanışmış olur ve evlilik onların da onayına sunulmuş olur. Merasim için kız tarafının uygun olduğu gün belirlenir ve kız istemeye gidilir. Kız tarafı evde misafirlere ikramlar hazırlar.
Söz de erkek tarafı ne yapar?
Söz merasiminde erkek tarafı masrafların tamamını karşılamakla yükümlüdür. Gelinin söz elbisesi ve söz yüzüklerinden istemeye giderken yaptırılan çiçek ve çikolataya dek yapılan tüm harcamalar erkek tarafının sorumluluğundadır. Bunun yanı sıra söz merasiminde geline takı takılması da beklenir.
Nişan da kız tarafı ne takar?
Nişanda geline damadın ailesi tarafından takı seti armağan ediliyor. Buna ek olarak 2 veya 3 adet bilezik de takılabiliyor. Takı setlerini tercih etmeyen aileler ise doğrudan bileziklere yönelebiliyor. Bazı nişan etkinliklerinde geline yalnızca nişan yüzüğüyle birlikte bir tane künye ya da bilezik hediye ediliyor.