Rasyon nedir, nasıl yapılır?
Rasyon nedir, nasıl yapılır?,
Fabrikalarda tahıl karışımları ile elde edilen kesif yem, işletmede bulunan kaba yemler ile birleşmesiyle oluşan karışıma da rasyon denir. Ülkemizde rasyon daha çok büyükbaş, küçükbaş ve kanatlı işletmelerindeki hayvanların beslenmesinde kullanılır. Büyükbaş ve küçükbaş rasyonları hazırlanırken kuru madde esas alınır. Rasyon nedir ne işe yarar?
Rasyon nedir ne işe yarar?,
Verim payı rasyonu: ise hayvanın yaşama payı ihtiyaçlarına ilave olarak günlük verdiği et, süt yumurta, yapağı vb. verimleri için gerekli 24 saatlik yem miktarıdır. olarak daha fazla hacim kapsarlar. Hayvancılıkta rasyon ne demek?
Hayvancılıkta rasyon ne demek?,
Rasyon hem karma yem hem de kaba yemi kapsayan bir anlam taşır. Karma yemin özellikle ruminantlarda tüm fiziksel ve fizyolojik ihtiyaçları karşılaması mümkün değildir. Çiftlik hayvanlarının çeşitli faktörlerden etkilenen besin gereksinimi yemlerin kuru maddesi üzerinden hesaplanır. Rasyon yemek nedir?
Rasyon yemek nedir?,
Rasyon, bir askerin günlük tüm besin (kalori, vitamin, mineral ve protein) ihtiyacını karşılayabilecek, çeşitli özel menülerden oluşan hazır yemek paketleridir. İçerisinde gerekli besin ihtiyacına karşılık gelen ana yemekler, atıştırmalıklar ve içecekler, metabolizmayı düzenleyen gıdalar bulunmaktadır. Rasyon ne anlama gelir?
Rasyon ne anlama gelir?,
Rasyon TDK sözlük anlamı şu şekildedir: isim,hayvan bilimi Bir hayvanın 24 saatlik bir periyot için besin maddeleri ve enerji gereksinimini sağlayan toplam yem miktarı Besi rasyonu nasıl olmalı?
Besi rasyonu nasıl olmalı?,
Besleme pratiği olarak besi başlangıcında (Hayvanlar besi işletmesine ilk geldiklerinde) Her 100 kg canlı ağırlığa 1 kg kesif yem ve serbest kuru ot verilmelidir. Besi süreci ilerledikçe kesif yem oranı aşamalı olarak her 50 kg canlı ağırlığa 1 kg kesif yem denk gelecek şekilde ayarlanmalıdır. Rasyonda kaba yem oranı kaç olmalı?
Rasyonda kaba yem oranı kaç olmalı?,
Kaba yemin rasyondaki oranı veya günlük kaba yem tüketimi hayvanın verim devresine göre değişmektedir [23]. Laktasyonun başında, süt veriminin yüksek olduğu dönemlerde rasyonda Kaba yem/Kesif yem oranı 40/60, diğer devrelerde ise 50/50'dir. Rasyonda kuru madde nedir?
Rasyonda kuru madde nedir?,
Kuru madde yem içeriğinde bulunan suyun tamamı alındığında geri kalan kısmı ifade eder. Kuru madde içinde ise, enerji, protein, lif, vitamin ve mineraller yer alır.