Kreatin fosfat nedir ne işe yarar?
Kreatin fosfat nedir ne işe yarar?,
Kreatin, vücudumuzda üretilen ve kreatin fosfat olarak kaslarda enerji depolarında ve salımın da rol oynayan doğal bir amino asittir. Günümüzde hızlı enerji sağlamak için birçok sporcu tarafından kullanılan kreatin; Kas yapısında, beyinde ve kanda bulunurken; idrarda az miktarda bulunmaktadır. Creatine nedir ne işe yarar?
Creatine nedir ne işe yarar?,
Kreatinin, vücudun kaslara enerji sağlaması için kullandığı, kas ve protein metabolizmasında üretilen kreatin isimli fosfatın parçalanması ile ortaya çıkan atık ürünü metabolittir. Vücut tarafından kullanılan kreatin, kreatinine dönüşerek böbrekler tarafından dışarı atılmaktadır. Kreatin fosfat miktarı ne zaman artar?
Kreatin fosfat miktarı ne zaman artar?,
Kas, gevşeyip dinlenmeye geçince reaksiyonun tersi gerçekleşir. Böylece kreatin fosfat yeniden sentezlenir ve depolanır. Kasta enerji ihtiyacının devam etmesi durumunda kas hücresinde depolanan glikojen molekülü parçalanır böylece glikoz fosfat molekülü açığa çıkar. Kreatin fosfat nerede bulunur?
Kreatin fosfat nerede bulunur?,
Kreatin; böbrekte, karaciğerde ve pankreasta sentezlenir. Bahsedilen organik asit; iskelet kaslarına, kalbe, beyne ve vücuttaki diğer dokulara taşınır. Bu aşamanın ardından ise kreatin fosfat ortaya çıkar. Kreatin fosfat fazla olursa ne olur?
Kreatin fosfat fazla olursa ne olur?,
Kreatinin yüksekliği, başta böbrek hastalıkları olmak üzere pek çok farklı rahatsızlıktan dolayı ortaya çıkabilir. Ciddi böbrek hasarlanmaları, kronik böbrek hastalıkları, şok, kanın doğru bir şekilde süzülmesine ve vücut için atık olan maddelerin idrar yoluyla vücut dışına atılmasına engel olur. Kreatinin kaç olursa tehlikeli?
Kreatinin kaç olursa tehlikeli?,
“Kanda kreatinin kaç olursa tehlikeli?” diye merak ediyorsanız bu değerin kadınlarda 1.1mg/dl ve erkeklerde 1.2 mg/dl üzerinde olmasının tehlikeli olacağını bilmelisiniz. Bu değerin yüksek olması önemlidir ve bu nedenle mutlaka bir uzman tarafından takip edilmelidir. Kreatin hangi yiyeceklerde var?
Kreatin hangi yiyeceklerde var?,
Kreatin, vücutta L-arginin, glisin ve L-metiyonin amino asitleri yardımı ile karaciğer, böbrek ve pankreasta düzenli olarak sentezlenir. Bununla birlikte, kırmızı et, kümes hayvanları, balık gibi hayvansal gıdalar içeren bir beslenme programı sayesinde vücuda günlük 1-2 gram kreatin alınabilir[3][9]. Kreatin karaciğeri yorar mı?
Kreatin karaciğeri yorar mı?,
Kan kreatin seviyelerinde yükselmeye neden olurken, her artış karaciğer ve böbrekler üzerinde zararlı etkilere yol açacağı anlamına gelmez. Günümüze kadar yapılmış hiçbir çalışmada sağlıklı olan ve kreatin takviyesi alan bireylerde kreatin ilişkili karaciğer ya da böbrek hasarı kanıtlanmamıştır. Vücutta keratin fazlalığı nedir?
Vücutta keratin fazlalığı nedir?,
Kreatinin seviyelerinin kanda yüksek olması oluşan kreatinin böbrekler tarafından düzgün şekilde atılamadığını gösterir. Kreatinin yüksekliği; uzun süreli susuz kalma, idrar yolu tıkanıklığı, proteinin tüketiminin aşırı olması, yoğun şekilde egzersiz yapmak, ağır geçirilen enfeksiyonlarda görülebilmektedir.