İğne oyası sanatı nedir?
İğne oyası sanatı nedir?,
İğne oyası, ipliğin iğneye sarılmasıyla oluşturulan iplik halkasının içinden iğnenin çekilmesiyle meydana gelen düğümlerin (ilmeklerin) yan yana ya da üst üste tutturulması işlemidir. İpliği iğne üzerine bir defa veya iki defa dolayarak yapılır. İğne oyasında çeşitli teknikler kullanılmaktadır. İğne oyası hangi yöreye ait?
İğne oyası hangi yöreye ait?,
Ağırlıklı olarak takı ve süsleme amacıyla yapılan iğne oyaları bölgede genellikle kadınlar tarafından üretilen, uzun uğraşlar ve emekler sonucu ortaya çıkan bir el sanatıdır. Tarihi ipek yolu üzerinde bulunan Ankara'nın Nallıhan ilçesinde iğne oyalarının üretimi ve kullanımı oldukça yaygındır. İğne oyası malzemeleri nelerdir?
İğne oyası malzemeleri nelerdir?,
Oya; iğne, tığ, firkete ve mekik kullanılarak ince iplik veya ipek iplikle yapılan ilmeklerden oluşmuş ince örgü danteldir. İğne oyası; iğne ile kumaş, kalın iplik ve zincir üzerine düğüm atılarak yapılan örgü türüdür. Neden iğne oyalar?
Neden iğne oyalar?,
İğne oyası, düğüm düğüm işlenerek sevgiliye, hasrete, umuda ve dileklere ulaşmak için kullanılmaktadır. Çok zengin çeşide ve geçmişe sahip olan iğne oyaları, sadece süs eşyası olarak değil kişinin duygu ve düşüncelerini ifade etme aracı olarak da kullanılmaktadır. İğne oyasını ilk kim buldu?
İğne oyasını ilk kim buldu?,
Ö 2000 yıllarının öncesine ait olduğu tespit edilmiştir. Diğer bazı kayıtlardan da iğne ile yapılan örgülerin 12. yüzyılda Anadolu'dan Yunanistan'a oradan da İtalya yolu ile Avrupa'ya geçtiğini öğreniyoruz. İğne oyası hangi ülkenin?
İğne oyası hangi ülkenin?,
İğne ile yapılan örgülerinse 12. yüzyılda Anadolu'dan Yunanistan'a oradan da İtalya yoluyla Avrupa'ya geçtiği kaydedilmiştir. İğne oyasının ortaya çıkıp gelişmesinde en büyük etken, Anadolu'nun İpek Yolu üzerinde olması ve ipek üretimi yapılıyor olmasıdır. İğne oyası nerede meşhurdur?
İğne oyası nerede meşhurdur?,
Geniş çaplı bir araştırma yapıldığında aktif ve pasif düzeyde oya işiyle meşgul olan hane sayısının şehirde % 60 'ı geçeceği tahmin edilmektedir. Oyanın Gönen'den sonra İzmir'in Ödemiş ilçesi, Kütahya, Mardin gibi bazı yörelerde de yapıldığı biliniyor. İğne oyası hangi şehirlerde yapılır?
İğne oyası hangi şehirlerde yapılır?,
İğne oyası ise İzmir için özel bir yere sahiptir. İzmir'de neredeyse her ilçede yapılıyor olmasına rağmen iğne oyasının en güzel örneklerine Ödemiş ve Tire ilçelerinde rastlanmaktadır. İğne oyası hangi iğne ile yapılır?
İğne oyası hangi iğne ile yapılır?,
24 numara iğne oyası iğnesi, ince ipliklerle çalışmak için idealdir ve genellikle detaylı desenlerde kullanılır. Ucu daha ince olduğu için, daha küçük deliklerden geçebilir ve daha küçük dikişler yapabilirsiniz.