Falez neye denir?
Falez neye denir?,
Falez, kayaların aşınması ile oluşan yüksek eğimli (genelde >40°, dik hatta negatif eğimli) kıyıdır. Fransızca falaise dik kayalık sahil anlamına gelmektedir. Türkçe coğrafya literatüründe yalıyar da kullanılmaktadır. Falez Türkiye'de nerede görülür?
Falez Türkiye'de nerede görülür?,
Ülkemizde: Ülkemizdeki en önemli falez örneklerinden birisi Antalya limanının bulunduğu bölgenin neredeyse tamamıdır. Ayrıca; Kocaeli'nde bulunan Kerpe kayalıkları, İstanbul Karadeniz sahili, Sinop ilinin yüksek sahil kısımları, Düzce'nin Akçakoca İlçesindeki falez kıyıları bunlara en önemli örnektir. Delta ve falez nedir?
Delta ve falez nedir?,
Delta: Deniz tarafına doğru üçgen biçiminde meydana gelen çıkıntılardır. Genellikle akarsuların denize ulaştıkları yerde taşıdıkları alüvyonları biriktirmesi ile deltalar oluşur. Falez: Dik yamaçlı kıyılara verilen isimdir. Karadeniz'de falez var mı?
Karadeniz'de falez var mı?,
Falez, dalga erozyonu ve yamaç erozyonu gibi süreçlere bağlı olarak ortaya çıkan bir yer şeklidir. Ülkemiz Akdeniz ve Karadeniz kıyıları falez bakımından zengindir. Özellikle Karadeniz kıyıları, Türkiye'de falez oranının en yoğun olduğu bölgedir. Falez taşı nedir?
Falez taşı nedir?,
Atılım Akvaryum Falez Taşı, akvaryumlarımızda şık ve sıradışı bir görüntü yaratmak için kullanılır. Doğal delikli yapısı sayesinde dekoratif bir görüntü oluşturur. Falez Taşı Küçük ortalama ağırlığı 1-2 kg, boyutları ise 10cmx8cm gibidir. Falez Taşı Orta ortalama ağırlığı 2-4 kg, boyutları ise 15cmx10cm gibidir. Falez tehlikeli mi?
Falez tehlikeli mi?,
İnşaat Mühendisleri Odası Yönetim Kurulu üyesi ve Akdeniz Üniversitesi Teknik Bilimler MYO İnşaat Bölümü öğretim üyesi Dr. Cem Oğuz, Antalya'nın simgelerinden falezlerin, 'tufa' denilen kalsiyum karbonat çökeri olduğunu söyledi. Bu yapının yük ve su altında aşırı deformasyona uğrayarak, zarar gördüğünü dile getiren Dr. Trabzonda falez var mı?
Trabzonda falez var mı?,
Trabzon'da gün batımının daha güzel yaşanabileceği Ganita'dan başka bir yer yoktur. Bir süredir şehre biraz küskün olan, binlerce yıldır burada bozulmadan kalan tek koy, falez, mağara ve tabii ki tombul kaya, artık bugünden itibaren şehri sevgiyle ve coşkuyla selamlayacak. Türkiye'de hangi kıyı tipi görülmez?
Türkiye'de hangi kıyı tipi görülmez?,
Haliç tipi kıyılar: Gelgit olayı yüzünden akarsu ağızlarında rastlanan bir kıyı tipidir. Türkiye'de bir örneği yoktur. Kuzeybatı Avrupa kıyılarında rastlanır. Fiyort tipi kıyılar: Buzul vadilerin sular altında kalmasıyla ortaya çıkan kıyılara fiyort tipi kıyı denir.