Fetva ne demek

Fetva ne demek Fetva ne demek, Fetva vermek ne demek?, Fetva isminin anlamı nedir?, Fetva sahibi ne demek?, Fetva verir ne demek?

Fetva vermek ne demek?

İslam hukuku ile ilgili bir sorunun dinî hukuk kurallarına göre çözümünü açıklayan, şeyhülislam veya müftü tarafından verilebilen dini belge. Sadece İslam hukukuyla ilgili olarak değil, İslam'ın kurallarıyla yönetilen devletlerde, hakimin verdiği karar.

Fetva isminin anlamı nedir?

Sözlükte, bir olayın hükmünü açıklayan, zor meseleyi çözen kuvvetli cevap anlamına gelmektedir.


Fetva sahibi ne demek?

“Yiğit, delikanlı” anlamındaki fetâ kelimesinden gelen fetvâ (fütyâ, çoğulu fetâvâ, fetâvî), sözlükte “bir olayın hükmünü açıklayan veya hükmünü koyan, güçlükleri çözen kuvvetli cevap” anlamındadır.

Fetva verir ne demek?

Kadı anlatışa göre fetva verir Atasözünün Anlamı: Bir olayı değerlendirirken veya bir karar verirken, sunulan bilgilere ve nasıl anlatıldığına göre hareket edilir.

Fetva ne demek örnek?

Aynı zamanda “fetvâ”, sorulan bir problem hakkında verilen cevap ve o müşkülü çözüp açıklamaktır. 4 Böyle bir soruya cevap vermeye de “iftâ” denir. Fıkıh terimi olarak “İslâm hukukçusu (fakih) bir zatın kendisine sorulan fıkhî bir meseleye yazılı veya sözlü olarak verdiği cevap veya ortaya koyduğu hüküm” demektir.

Fetva neye göre verilir?

Fetva, dinin açık hükmünün bulunduğu bir konuda isteniyor ise bu hükmün aktarılması/beyan edilmesi, açık hüküm bulunmayan konularda ise istinbat/ictihad yoluyla verilir. Buna göre gerçek anlamda müftî içtihad şartlarını taşıyan âlim demektir. Bir başka ifadeyle müftî ile müctehid aynı anlama gelir.

Fetva veren kişiye ne denir?

Buna göre fetva ile ictihad aynı anlamda olmaktadır. Fetva verme işine "ifta”. fetva veren kişiye "müfti“, fetva sorma işine “istifta“, soru sorana da “müstefti¨denir. Asıl itibarıyla müfli ve müctehid aynı anlamda kişiler olmaktadır.

Fetva ne için kullanılır?

Fetvâ, bir meselenin hükmünün müftü (şeyhülislâm) tarafından araştırılarak verilmesi işlemidir. Yiğit, genç, kavî anlamındaki fetâ kelimesinden türemiş olan bu kelime, müşkil bir meselenin verilen cevapla güçlü bir şekilde izahının yapılmasını da anlatmaktadır.

Fetva vermenin hükmü nedir?

Fetva verme, bir nevi ictihad faaliyeti kabul edildiği için manevî mükâfatı kadar uhrevî sorumluluğu da fazla olan bir vazifedir. Kur'ân-ı Kerîm'de bu mesuliyete dikkat çekilerek “Allah bilmediğiniz şeyleri söylemenizi haram kılmıştır.”[15], “Dillerinizin uydurduğu yalana dayanarak, 'Bu helâldir, şu da haramdır.

Fetva kime sorulur?

Dini sorularınızı il müftülükleri bünyesinde hizmet sunan 190 Dini Soruları Cevaplandırma Hattına iletebilirsiniz. Ayrıca sitemizden üye olarak veya e-devlet üzerinden Din İşleri Yüksek Kuruluna dini sorularınızı sorabilirsiniz.

Fetva nasıl alınır?

Geliştirilen Alo 190 Fetva Hattı sayesinde, gün içerisinde hangi il müftülüğünün ne kadar çağrıya cevap verdiği, soru soran müstefti ile görüşme süresi, çağrıların yoğunlaştığı zaman aralığı gibi hususlarda istatistikî bilgi alınabiliyor.

En çok fetva veren sahabeler kimlerdir?

Ali, Zeyd b. Sâbit, Hz. Âişe, Abdullah b. Abbas ve Abdullah b. Ömer en çok fetva veren yedi kişi olup her birinin fetvaları kalın bir cilt oluşturacak kadar çoktur.

victoryprofessionalcare.com
Çelik Kapı1 Euro Kaç TLAnkara Göğüs Estetiği