Avasım politikası nedir?
Avasım politikası nedir?,
Avâsım sözlükte “korumak, engel olmak, müstahkem mevkiler”' demektir. Bu müstahkem mevkiler, Đslâm ordularının cihad maksadıyla sınırdan uzaklaştıkları zaman veya gazadan dönerken ülkeye girmeden önce düşman saldırılarına karşı sığınıp korundukları bölgeler olduğu için bu adla anılmıştır. Avasım hangi devlete ait?
Avasım hangi devlete ait?,
İslâm devletleriyle Bizans İmparatorluğu arasındaki müstahkem sınır bölgelerine verilen ad. Avâsım sözlükte “korumak, engel olmak; sığınmak” anlamındaki asm (عصم) kökünden türeyen âsımenin çoğulu olup “koruyanlar, müstahkem mevkiler” demektir. Avasım şehrini kim kurmuştur?
Avasım şehrini kim kurmuştur?,
Halife Hz. Ömer (634-644)'in emriyle tampon bölgenin arkasındaki İslâm ordusunun fethettiği Bizans şehirleri İslâm sınır karakolları haline getirildi. Bu sınır karakollarından sınıra yakın olanlara Sugur şehri denirken Sugur şehirlerinin arkasında bulunan şehirlere Avasım (koruyanlar) şehri denildi. Türkler için kurulan Avam şehirleri niçin kurulmuştur?
Türkler için kurulan Avam şehirleri niçin kurulmuştur?,
Avasım şehirleri, Abbasiler tarafından kurulmuştur. Bu şehirler; Abbasi Devleti'nin en güçlü dönemlerinde savaşa giderken ya da gazadan dönerken bazen dinlenmek bazen de düşman birliklerinden korunmak adına kurulmuştur. Avasım anlamı ne?
Avasım anlamı ne?,
Avasım, Abbasiler Devleti zamanında özellikle Bizans Devleti sınırında kurulan şehirlerdir. Bu şehirlere Sultan Bekov Han ve genelde savaşçı özellikleri dikkate alınarak Türkler yerleştirilmiştir. Avasım şehrinin günümüzde Adana, Osmaniye ve Kahramanmaraş çevresinde kurulduğu bilinmektedir. Samarra ve Avasım şehirlerini kim kurdu?
Samarra ve Avasım şehirlerini kim kurdu?,
Sekizinci Abbasi Halifesi Mu'tasım tarafından, Deyr halkın'dan topraklarını 4000 dinar karşılığında satın alınmış ve Şehir 836 tarihinde Abbasi ordusundaki Türkî memlûk birlikleri için Sâmerrâ adıyla kuruldu. 836'daki nüfusu 35.000 iken bugün 200 binin üzerindedir. Abbasileri kim yıktı?
Abbasileri kim yıktı?,
Cengiz Han'ın torunu Hülâgû'nun yönetimindeki İlhanlılar 1258'de Bağdat'ı yakıp yıktılar, Halife Mustasım'ı ve yakaladıkları diğer hanedan üyelerini öldürdüler. Böylece 508 yıllık Abbâsî Devleti son buldu. İlhanlı hükümdarı Hülâgû Han, Bağdat'ta içlerinde on binlerce yazma kitap olan kütüphaneleri yakıp yıktırmıştır. Halifelik Abbasilere nasıl geçti?
Halifelik Abbasilere nasıl geçti?,
Ali'nin 661 yılında öldürülmesi ile birlikte halifelik Muaviye bin Ebu Süfyan'a geçti. 750 yılında Abbasiler ile Emeviler arasında Zap Suyu Savaşı gerçekleşti. Emevi Hanedanlığının yıkılmasıyla sonuçlanan savaşın ardından Abbasiler, bölgenin tek hakimi oldu.