13 Yaşındaki Oğlumun Ergenlik Sorunları...
Ergenlik döneminde yaşanan en büyük problem nedir?, Bu dönemde çocukların ruh hallerinde sürekli değişmeler, öfke patlamaları, karamsarlık gibi durumlar hakimdir. Bu dönemde çocuklar otoriteye karşı koymaktan, eleştirmekten, hatalar bulmaktan, söz dinlememekten keyif alırlar. Bu durum anne babaları ve sosyal çevreyi zor durumda bırakmaktadır.
Ergenlik döneminde yaşanan en büyük problem nedir?
Ergenlik döneminde yaşanan en büyük problem nedir?,
Bu dönemde çocukların ruh hallerinde sürekli değişmeler, öfke patlamaları, karamsarlık gibi durumlar hakimdir. Bu dönemde çocuklar otoriteye karşı koymaktan, eleştirmekten, hatalar bulmaktan, söz dinlememekten keyif alırlar. Bu durum anne babaları ve sosyal çevreyi zor durumda bırakmaktadır. Ergenlik döneminde erkek çocuğuna nasıl davranmalı?
Ergenlik döneminde erkek çocuğuna nasıl davranmalı?,
Ergenlik yıllarında en sık görülen sorunlar arasında anksiyete ve depresyon, yeme bozuklukları, davranış bozukluğu (ciddi antisosyal davranış), dikkat eksikliği ve hiperaktivite bozukluğu (DEHB) ve kendine zarar verme sayılabilir. Erkek çocuklarında ergenlik belirtileri nelerdir?
Erkek çocuklarında ergenlik belirtileri nelerdir?,
Nihayetinde ilk adet kanamasının başlamasıyla da tamamlanmaya doğru gider. Erkeklerde ise ilk belirti testislerin büyümesidir. Daha sonra bunu penis büyümesi, genital bölge ve koltuk altı tüylenmesi, seste kalınlaşma, vücut kas kitlesinin artışı ve erişkin görünüme ulaşılması izler. Ergenlik psikolojik belirtileri nelerdir?
Ergenlik psikolojik belirtileri nelerdir?,
Genel olarak ergenlik döneminde gençlerde fiziksel olarak değişiklikler gözlenir. Boyları uzar, kiloları artar, cinsel organlarında değişikler olur. Ergenlik döneminde görülen gelişmelerden biri de yüzde oluşan sivilcelerdir. Gençler cinselliği keşfetmeye başlarlar. Ergenlik döneminde yaşanan değişimler nelerdir?
Ergenlik döneminde yaşanan değişimler nelerdir?,
Ergenlik psikolojisi, 15 ile 25 yaş arasında yaşanan çocukluk ve yetişkinlik arasındaki geçiş dönemini tanımlamaktadır. Bu geçiş döneminde bireyler fizyolojik, psikolojik ve sosyal olarak farklı değişimler içine girerken meydana gelen bu değişimlere ergen psikolojisi denir. Ergenlik psikolojisi ne zaman biter?
Ergenlik psikolojisi ne zaman biter?,
Birinci önceliğiniz çocuğa tutarlı yaklaşmaktır. Çocuğunuza doğrudan engeller koyma yerine seçenekler sunun. Yeni seçenekler sunarak onu yönlendirmek her zaman, “hayır”, “olmaz”, “asla” gibi sözlerden daha etkilidir ve çocuğun uyumunu arttırır. Çocuğunuza karşı eleştirel davranmayın, hatalarını yüzüne vurmayın. Söz dinlemeyen bir ergene nasıl davranmalı?
Söz dinlemeyen bir ergene nasıl davranmalı?,
Bu dönemde onlara karşı yaklaşırken empati göstermek, sabırlı olmak ve açık bir iletişim kurmak önem taşır. Bazen, ergenin sinirlilik hali, onun duygusal dünyasını anlama çabasının bir ifadesi olabilir. Bu süreçte, onlara destek vermek, onları anlamak ve onları yargılamamak çok önemlidir. Ergenlik sorunlarıyla nasıl baş edilir?
Ergenlik sorunlarıyla nasıl baş edilir?,
Erkeklerde ergenliğin ilk belirtisi testislerin büyümeye başlamasıdır. Ortalama yaş 12 olarak kabul edilmektedir. Çocuk endokrin polikliniklerinde “orşidometre” denilen aletle ölçüm yapıldığında, testis hacminin 4 ml'ye ulaşması, artık testosteron salgılanmasının başladığını ve ergenliğe girildiğini düşündürür. Sinirli ergenlere nasıl davranmalı?
Sinirli ergenlere nasıl davranmalı?,
Ortalama olarak kız çocukları 12,5-13 yaşlarında adet olarak ergenliklerini tamamlarken, erkek çocukları 14-15 yaşlarında ergenliklerini tamamlamaktadır. İlk meme gelişiminden adet dönemine kadar geçen süre ortalama 2-4 yıl gibi bir süre almaktadır. Bu evreler arasındaki geçiş en az 6 ay olmalıdır. Ergenlikte ilk ne olur erkek?
Ergenlikte ilk ne olur erkek?,
Duygusal: Kaygı, gerginlik, huzursuzluk, korku, utanma. Düşünsel: Kendini eleştirme, odaklanmada ve karar vermede güçlük, unutkanlık, başarısızlık ile ilgili düşünceler. Davranışsal: Ağlama, sinirlilik, dişleri sıkma, iştah artması ya da azalması.