Endokrin Nedir

Endokrin Nedir, Endokrin Bölümü neye bakıyor?, Endokrin bölümü hangi hastalıklara bakar?, Endokrin hastalığı ne demek?, Endokrin hangi organ?, Endokrin hastalığın belirtileri nelerdir?, Endokrinoloji muayenesi nasıl yapılır?


Endokrin Bölümü neye bakıyor?

Endokrinoloji, endokrin bezlerinin çalışma sistemi ve ürettikleri hormonlar ile ilgilenen bilim dalıdır. Kesin anatomik sınırlarla ayrılamamasından dolayı tıptaki diğer bölümlerinden ayrılır. Endokrinoloji nedir sorusuna kısaca iç salgı hastalıkları bilimi ya da hormon hastalıkları şeklinde cevap verilebilir.

Endokrin bölümü hangi hastalıklara bakar?

İç salgı bezlerinin yer aldığı sistem endokrin, ve bu salgı bezlerinde oluşan rahatsızlıkları inceleyen bilim dalı ise endokrinoloji olarak adlandırılır. Endokrin sisteminde yer alan iç salgı bezleri, hormon sentezlemeye ve salgı yapmaya yarayan organlardır.


Endokrin hastalığı ne demek?

İç salgı bezlerinden salgılanan hormon isimli maddeler kan yolu ile vücuda dağılarak uzak organlarda etkilerini gösteriyor. Ayrıca bu iç salgı bezlerinden kaynaklanan hormon eksiklikleri veya fazlalıkları bazı hastalıklara neden olabiliyor. Bu hastalıklara endokrin hastalıklar deniyor.

Endokrin hangi organ?

Hipotalamus, epifiz bezi, adrenal (böbrek üstü) bez, yumurtalık ve testis gibi üreme organları, tiroid bezi ve pankreas, vücutta bulunan endokrin dokulara örnek teşkil ederler.

Endokrin hastalığın belirtileri nelerdir?

Aşırı halsizlik, tansiyon düşüklüğü, kilo kaybı, cilt renginin koyulaşması böbrek üstü bezinin az çalışmasını düşündürebildiği gibi (Addison Hastalığı), aşırı kilo alımı, tüylenmede artış, tansiyon yüksekliği, karında mor renkli kalın çatlaklar da böbrek üstü bezinin bazı bölgelerinin fazla çalıştığına işaret edebilir ...

Endokrinoloji muayenesi nasıl yapılır?

Endokrinoloji Tahlilleri Nelerdir? Doğru tanı konulabilmesi için birçok tahlil yapılabilir. Çoğunlukla kan tahlili, idrar tahlili ve ultrasonografi yeterli olmaktadır. Kan tahlilinde hormon seviyeleri detaylı bir biçimde kontrol edilir.

Endokrin dahiliye aynı mı?

Dahiliye yani iç hastalıklar pek çok sayıda uzmanlığın tedavisinde de başlama noktası şeklinde görev almaktadır. Dahiliye bölümünün aktif olarak çalıştığı bölümler aşağıdaki şekilde listelenmektedir. Kardiyoloji, Endokrinoloji, Hematoloji, Nefroloji, Gastroenteroloji, Onkoloji ve de Romatoloji bölümleridir.

Endokrin doktoruna direk gidilir mi?

"Endokrinoloji ve Metabolizma Hastalıkları" polikliniği tıpta ileri uzmanlık gerektiren poliklinik olduğundan Alo 182 veya internet üzerinden (Merkezi Hekim Randevu Sistemi-MHRS) üzerinden direkt randevu alınamaz. Öncelikle İç Hastalıkları (Dahiliye) bölümünde muayene ve tetkik olunması gerekir.

Dahiliye endokrin nedir?

Endokrinoloji, hormonlarımızın yapım ve salgılanmasından sorumlu olan endokrin sistem ve bu sistemin hastalıklarıyla ilgilenen bir tıp bilimidir. Endokrin sistem nedir? Endokrin sistem endokrin bezlerin (iç salgı bezleri) oluşturduğu bir sistemdir. Bu bezler vücudumuzun her yerine dağılmış durumda bulunurlar.

Endokrin kanser mi?

Endokrin tümörleri yavaş büyüyen tümör türleri arasında yer alır. Endokrin tümörleri genellikle iyi huylu (benign) olarak sınıflandırılır. Ancak bazı durumlarda kötü huylu tümör gibi davranan endokrin tümörleri, çevredeki organların içinde büyüyerek uzak organlarda koloniler oluşturur.

Endokrinoloji Kim sevk eder?

Endokrinologlar salgı bezlerini etkileyen hastalıkların tanısını koyarlar. Genellikle karmaşık olan ve vücudumuzdaki birçok sistemi içeren hastalıkları nasıl tedavi edeceklerini bilirler. Birinci basamak doktorunuz, endokrin sistem ile ilgili bir sorununuz olduğunda sizi bir endokrinoloğa sevk eder.

Endokrin ilacı nedir?

Kanserde hormon (Endokrin) tedavisi nedir? Hormon tedavisi, büyümek için hormonları kullanan kanserin büyümesini yavaşlatan veya durduran bir kanser tedavisidir. Bu tedavi yöntemi, büyümek için hormon kullanan bazı prostat kanseri ve meme kanseri gibi kanserleri tedavi etmek amacıyla kullanılır.

Endokrin kan tahlili nedir?

Hormon testleri sıklıkla endokrin sistemini ilgilendiren çeşitli hastalıkların tanı ve tedavi takibi ile bazı kronik hastalıkların seyri esnasında hormonlardaki değişimlerin değerlendirilmesi amacıyla yapılır.

Endokrin nedir nasıl tedavi edilir?

Endokrin sistem hastalıklarıyla uğraşan doktordur. İç salgı bezlerinin eksik veya fazla çalışması durumunda ortaya çıkabilecek hastalıkları teşhis ve tedavi ederler. 4-5 yıllık iç hastalıkları uzmanlık eğitiminden sonra 3 yıl daha endokrin sistem eğitimi alırlar.

Diğer Nedir Yazıları
Çelik Kapı1 Euro Kaç TLAnkara Göğüs EstetiğiSurvivor kim elendi