Alzheimer nedenleri
İleri yaş
Ailede Alzheimer öyküsünün bulunması
Down sendromlu olmak.
Geçmişte yaşanan kafa travmaları
Uyku düzeni bozuklukları
Yetersiz fiziksel aktivite.
Obezite.
Sigara kullanmak veya sürekli olarak sigara dumanına maruz kalmak.
Alzheimer hastalığının nedeni nedir?
Alzheimer, beyindeki sinir hücrelerinde normal olmayan protein birikmesine bağlı olarak gelişir. Beta amiloid olarak tanımlanan bu proteinler zaman içinde artarak beyin dokusundan atılamaz hâle gelir. Beynin normal fonksiyonlarını yerine getirmesi için sinir hücrelerinin birbiri ile bağlantı kurması gerekir. Alzheimer hastalığını ne tetikler?
“Beyin kan akımının azalması kilo ile bağlantılıdır. Yani bir insanın vücut kitle endeksi ne kadar yüksekse beyindeki kan akışı o kadar yavaşlar. Hareketli bir yaşam yoksa veya düzenli egzersiz yapılmıyorsa beyin kan akışı azalıyor ve bu da Alzheimer hastalığının oluşması açısından risk faktörü oluşturuyor. Alzheimer en çok kimlerde görülür?
Alzheimer en çok kimlerde görülür? Özellikle 65 yaş üstü kişilerde Alzheimer görülme sıklığı daha fazladır. Alzheimer hastalığı nasıl başlar?
Hastalığın en önemli ve ilk bulgusu unutkanlıktır. Alzheimer hastası yakın geçmişteki bilgi, kişi ve olayları unutur. Hastalık ilerledikçe kişi daha sık unutmaya başlar ve bu bilgileri hatırlayamaz. Unutkanlık, hastalığın ilk dönemlerinde basit unutkanlıklar olarak başlar. Alzheimer üzüntüden olur mu?
Anket verilerine bakıldığında hastaların %71,7'sinin Alzheimer tanısı almadan önce depresyon veya derin üzüntü yaşadığı görülmüştür. Alzheimer hastalarının %70'inin ikinci derece yakınlarında da AH olduğu belirlenmiş; hastalığın genetik yatkınlıktan etkilendiği düşünülmüştür. Alzheimer hastası olmamak için ne yapmak lazım?
B Grubu Vitaminlerin Alzheimer Hastalığındaki Rolü
Folik asit, piridoksin, B12 vitamini eksikliği ile birlikte homosistein yüksekliğinin Alzheimer hastalığının oluşmasında önemli bir etken olduğu bilinmektedir. Alzheimer hangi vitamin eksikliğinden olur?
Hastalık 65 yaşın üzerinde doruğa çıkar ve her 5 yılda bir risk 2 kat artar. Genetik etkenler de hastalığın gelişiminde yaş faktöründen sonra yer alır. Özellikle birinci derece akrabalarda bunama sorunu varsa gelişme riski 2 kat artar. Bu risk faktörlerini sırasıyla inme, kafa travması ve kadın olmak takip eder. Alzheimer hastalığına kimler yakalanır?
Kalp ve damar dostu besinlerden oluşan; zeytinyağı, balık, meyve ve sebze ağırlıklı olan, kurubaklagilleri de içeren besinler ise Alzheimer hastalığına karşı koruma sağlıyor. Siyah Çikolata Tüketin: Siyah çikolatanın içerisinde bulunan ve antioksidan özelliği olan Resveratrol, bilişsel gerilemeyi geciktiriyor. Alzheimer önlemek için ne yemeli?
APOE e3 geni
Alzheimer riskini düşük oranda etkiliyor. Bir APOE genini annenizden, diğerini babanızdan aldıysanız, APOE geninin iki kopyasına sahipsiniz. En az bir APOE e4 gen kopyasına sahip olmak, Alzheimer hastalığına yakalanma riskinizi iki ila üç kat artırır. Alzheimer geni kimden geçer?
Tanı konulduktan sonra ortalama yaşam süresi 4-10 yıldır. Bazen bu 1-20 yıl da olabilir. Bu hastalar genelde aspirasyon pnömonisi veya araya giren enfeksiyonlarla kaybedilir. Bu hastalığın kesin nedeni henüz bilinmediğinden hastalığı tamamen ortadan kaldıracak bir tedavi yoktur. Alzheimer hastasi ne zaman yatalak olur?
Hastalık unutkanlıkla başlayabileceği gibi bazen de çabuk kızma, anlamsız öfke atakları, normale kıyasla belirgin bir durgunlaşma ve ilgisizlik hali gibi kişilik değişiklikleri ile kendini gösterebilir. Bu bulgulara hastanın muhakeme yeteneğinin ve algısının bozulması da eşlik eder. Alzheimer atakları nasıl olur?
Alzheimer Hastalarının Ömrü Ne Kadardır? Alzheimer hastalığı tipik olarak yavaş ilerler ve hafiften şiddetli semptomlara geçmesi zaman alır. İlerleme hızı insanlar arasında büyük farklılıklar gösterir. Alzheimer'lı insanlar tanılarından sonra ortalama 4 ila 8 yıl yaşasa da daha uzun yaşayan hastalar da vardır.