A Vitamini Faydaları Nelerdir, A Vitamini Nelere İyi Gelir?

A Vitamini Faydaları Nelerdir, A Vitamini Nelere İyi Gelir? A Vitamini, besin değerleri sayesinde hastalık önleyici ve en önemli vitaminlerdendir. Yağda eriyen bir vitamindir. A Vitamini karoten olarak bilinen pro-vitamin ve hayvansal gıda kaynaklarında olan retinoldür.

A Vitamini Faydaları Nelerdir, A Vitamini Nelere İyi Gelir?

A Vitamini Faydaları Nelerdir, A Vitamini Nelere İyi Gelir?
 
A Vitamini, besin değerleri sayesinde hastalık önleyici ve en önemli vitaminlerdendir. Yağda eriyen bir vitamindir. A Vitamini karoten olarak bilinen pro-vitamin ve hayvansal gıda kaynaklarında olan retinoldür. Pro-vitamin sarı ve kırmızı renkli karoten pigmentleridir. Karaciğer A Vitaminine dönüştürür. Doğada iki farklı biçimde bulunur: Hayvansal gıdalar ve dolaylı yoldan pigmentli bitkiler tarafından A Vitaminine dönüştürülür. Isıya dayanıklı olan A Vitamini kolay okside olur, vitamin özelliğini kaybeder. Acımış yağlar ve yağlı tohumlarda A Vitamini kaybı çoktur.

A Vitamini Nelere İyi Gelir?

 

 
  • Gözleri koruyup daha iyi görmeyi sağlar. Gece körlüğünü önler. Kornea iltihabı oluşmaması için yeterli düzeyde A Vitamini almak gerekir. Göz kuruması yaşamamak için de A Vitamini kafi gelecektir. Ayrıca yaşlılarda görme kaybını önler.
  • Proteine dönüşmesi nedeniyle kemik gelişiminde önemli rolü vardır.
  • Bağışıklığı güçlendirerek bilhassa kış aylarında enfeksiyon ve hastalıklara karşı vücudu korur ve hücre fonksiyonlarını düzeltir.
  • Üreme ve gelişmeyi artırır, aynı zamanda diş eti sağlığını olumlu yönde etkiler.
  • Mevcut D Vitamini daha etkili kılmasının yanı sıra sağlıklı saç ve deri oluşumunda yardımcıdır.
  • Mide, karaciğer ve üriner sistem korunmasında destekçi olur.
  • Saçlardaki keratin miktarı az olduğu için saç dökülmesi yaşayanlara A Vitamini vücutta protein sentezi saçlarda keratin proteinini artırıp, saçların hızlı uzamasında yararlı olur. Cildin yeniden yapılanıp, kolajen artışına yarar sağlar. Cildin parlayıp daha yumuşak olmasını sağlar.
  • Tırnaklar çabuk kırılıp, çabuk uzamıyorsa A Vitamini desteği oldukça isabetli olacaktır.
  • Kemik gelişimini sağlar.
  • Hücre fonksiyonları düzelmesine yardım eder.
  • Serbest radikallerle mücadele yoluyla iltihaplanmanın azaltılmasında yardımcı olur.
  • Nörolojik fonksiyon, böbrek taşı önleme, kas büyümesini artırma, akne riskini azaltma ve daha çoğu için çok önemli rol oynamaktadır.
  • Bazı kanser çeşitlerine karşı koruyucu etkisi olabilir. A Vitamini, sigara kullanan erkeklerde, akciğer kanserinin önlenmesinde yardımcı olmaktadır.  Klinik deneylerde, ek A Vitamini alınması; meme, deri, akciğer, prostat ve idrar yolları kanseri oluşması önlendiği ispat edilmiştir.
 

A Vitamini Nasıl ve Ne Kadar Tüketilmelidir?


Yaşa göre değişen A Vitamini bilinçli bir şekilde tüketilmelidir. Günlük tüketilmesi gereken A Vitamini Ne kadar Olmalı?

0-6 Aylık Bebek: 400 mcg
7-12 Aylık Bebek: 500 mcg
1-3 Yaş Çocuk: 300 mcg
4-8 Yaş Çocuk: 400 mcg
14-18 Yaş Genç: 900 mcg
19-50 Yaş Yetişkin: 900 mcg
Gebelik Dönemi: 770 mcg
Emzirme Dönemi: 1300 mcg

Özellikle kışın vitamin takviyesi olmadan ayakta kalmak oldukça güçtür. Hem kış aylarına bünyemizi alıştırmak hem de hastalıklardan korunmak için vitaminleri ciddiye almalı, vücutta eksik olan vitaminleri dışarıdan takviye olarak almalıyız. A Vitamini birçok vücut fonksiyonunu etkilediğinden, eksikliği çeşitli problemlere yol açar.

 A Vitamini eksiği olan çocuklarda kızamık daha şiddetlidir. Gerekli dozda A Vitamini takviyesi, kızamıktan kaynaklanan ateş ve ishali de azaltabilir.

A Vitaminini belirtilen miktarda almak gereklidir. Aksi halde regl dönemi düzensizliği, baş ağrısı, kemik ve eklem ağrısı, cilt kuruması, yorgunluk, ishal, kaşıntı ve kusma gibi yan etkilere sebep olabilir.
 

A Vitamini Hangi Besinlerde Bulunur?


A Vitamini pek çok gıdada doğal olarak bulunur. Hayvansal gıdalar içinde bol miktarda A Vitamini bulunur. Yeşil yapraklı sebzelerde, brokoli, havuç, kabak gibi yeşil, turuncu, sarı sebzelerde, kavun, kayısı, mango gibi meyvelerde, yumurta, hindi, tavuk, koyun eti, süt, süt ürünleri gibi hayvansal gıdalarda, kahvaltılık gevreklerde, sığır karaciğer ve diğer sakatat organ etleri, somon, ton balığı gibi balık türlerinde, bulunur.

victoryprofessionalcare.com
Çelik Kapı1 Euro Kaç TL