Cemaatle namaz kılarken 3 ve 4 rekatlarda

Cemaatle namaz kılarken 3 ve 4 rekatlarda Cemaatle namaz kılarken 3 ve 4 rekatlarda, Öğle ve ikindi namazında cemaat fatihayı içinden okur mu?, İmama 4 rekatta yetişen namazı nasıl tamamlar?, Cemaate 3 rekatta yetişen biri ne yapmalıdır?, Sessiz namazlarda imamın arkasında Fatiha okunur mu?

Öğle ve ikindi namazında cemaat fatihayı içinden okur mu?

İmama uyan bir kimse Fâtiha okuyabilir mi? Hanefî mezhebine göre cemaatle namaz kılarken, imama uyan kimse Fâtiha'yı ve ardından okunan âyet veya sûreyi imam ile birlikte okumaz. İmama uyan kimseden, namazda Kur'ân okuma yükümlülüğü tamamen düşer (Mevsılî, el-İhtiyâr, 1/50).

İmama 4 rekatta yetişen namazı nasıl tamamlar?

Seferi olan da, 4 rekatlı olan farzları eda ederken de, mukim imama uyabilir. Yetişemediği rekat olursa, imam selam verince dörde tamamlar. Çünkü, seferi olanın namazı değişerek, imamın namazı gibi 4 rekat olur.


Cemaate 3 rekatta yetişen biri ne yapmalıdır?

Üç rekâtli olan akşam ve vitir namazlarının üçüncü rekâtinde imama yetişen kimse, imam selam verdikten sonra kalkar, Sübhaneke Fâtiha ve sûre okuyup bir rekât kılar, oturur. Tehıyyât'ı okuyup tekrar kalkar, yine Fâtiha ve sûre okuyup bir rekât daha kılar, sonra oturup selam verir.

Sessiz namazlarda imamın arkasında Fatiha okunur mu?

İmama uyan kişi, imamın sessiz okuduğu namazlarda, namaz başından itibaren Fâtiha ve sûreyi okur. Sesli okunan namazlarda ise, imamın Fâtiha'yı bitirip kısa ara vermesi esnasında sadece Fâtiha'yı okur (Şirbînî, Muğni'l-muhtâc, I, 249-250).

İmama uyan kimse sübhaneke okur mu?

İmama uyan kimse imam âşikâr okuyorsa, tekbir alır, sükut eder, imamın kıraatını dinler. Şâyet imam âşikâr okumuyorsa, uyan kimse Subhâneke'yi okur ve imamın tekbirini bekler. İmam selâm verince, eğer namaz tamamlanmışsa, imam serbesttir ve yüzünü cemaate dönebilir.

İmam ile namaz kılarken Ettehiyyatü okunur mu?

Değerli kardeşimiz, Cemaat, kıyam, rüku, secde gibi yapılması gerekli rükünlerde, Sübhaneke ile Tesbihat ve Tahiyyat gibi dua ve zikirlerde imama uyarak bunları yaparlar.

İmama ilk rekattan sonra uyan kişiye ne ad verilir?

Yani imama birinci rek'attan sonra uyan kişiye mesbûk dendiği gibi imamla birlikte namaza başlayıp sonra bir kısmını kaçıran kişiye de mesbûk denilir. Mesbûkun imama yetiştiği rek'atlar namazının son kısmı kabul edildiğinden namaza başladığında eûzü besmele çekmez, kazâ etmeye başladığında çeker.

Farz namaz kılarken kaçıncı rekatta olduğunu unutmak?

Namazda zaman zaman şüpheye düşüp kaç rekât kıldığı hususunda kesin bir kanaate varamayan kimse, kıldığına emin olduğu en az rekât sayısını esas alarak namazına devam eder.

Imamla namaz kılarken Fatiha okunur mu?

"Fatiha'sız namaz olmaz." (

Çünkü bu hadisteki ifade, genel olup, hem imamı, hem uyanı kapsar. Namazdaki okuyuş şeklinin önemi yoktur. Dolayısıyla Fatiha okumayanın namazı sahih olmaz.


İmam namazdan sonra neden cemaate döner?

Kıbleden sağa veya sola dönmenin hikmeti ise, namaz kılındıktan sonra camiye gelen kimsenin, namazın kılındığının anlamasını te'min etmek ve yanlışlıkla cemaatin arasına katılarak imama uymasını önlemektir.

Cemaatle kılınan namaz ile tek başına kılınan namaz arasında ne gibi farklar vardır?

Peygamber cemaatle kılınan namazın tek başına kılınan namazdan; bazı rivayetlerde 25, bazılarında 27, diğer bazılarında da 20 küsur derece daha faziletli olduğunu söyleyerek Müslümanları cemaatle namaz kılmaya teşvik etmiştir. İbadetlere verilecek ecir ve sevabın takdiri Allah Teâlâ'ya aittir.

İmama uyan kişi nasıl namaz kılar?

İmama uyan bir kimse, yani muktedî, imam tekbir aldıktan sonra, o da tekbir alarak namaza durur. Yalnız Sübhâneke`yi okuyup sükût eder. Fâtiha ve başka âyet okumaz. İmam rükû`a gittiği zaman, o da rükû`a gider.

victoryprofessionalcare.com
Çelik Kapı1 Euro Kaç TL