Change Araç Mağdurları Ne Yapmalı?

Change Araç Mağdurları Ne Yapmalı? Change Araç Mağdurları Ne Yapmalı?, Change araç satışı nedeniyle zarar gören kişi, zararının giderilmesi için idareye karşı tazminat davası açabilir. İdarenin bu konuda sorumluluğu bulunmaktadır. Çünkü trafik tescil ve kayıt işlemlerinin tutulması ve değiştirilmesi idarenin görev ve sorumluluğu altındadır.

Sattığım araba change çıktı ne yapmalıyım?

Change aracı satın alan kişi zararını giderebilmek için almış olduğu aracı satıcıya geri iade etmek zorundadır. Çünkü alıcının zararlarının satıcı tarafından giderilebilmesi için alıcının zararı söz konusu olmalıdır. Kısaca alıcı araç için vermiş olduğu bedeli geri alabilmek için aracı iade etmek zorundadır.

Change araç trafiğe çıkabilir mi?

Bu tür araçlar alıcının mağduriyetine sebep olurken satıcının haksız kazanç elde etmesine yol açar. Ekspertiz raporlarında gözden kaçabilen change araçlar trafiğe tescil edilebilmektedir. İfade edilen durumda ise idarenin hizmet kusurundan söz edilebilir.

Change araç davası kime açılır?

Change aracı satın alan kişi somut olaya göre hukuki ayıba dayanarak zararlarını aracı satan kişiden talep edebilir. Change araç mağduru, aracı satın aldığı kişiye ayıba karşı veya zapta karşı tekeffül hükümlerine göre tazminat davası açabilir.


Change araç muayeneden geçer mi?

Change işlemi yapılan işlem kesinlikle muayeneden geçmez.

Change araç cezası nedir?

Change Araç Suçu ve Cezası

Dolandırıcılık suçuna istinaden ceza verileceği zaman 5237 sayılı yürürlükteki Türk Ceza Kanunu'nun 157'inci maddesine göre hareket edilir. Bu durumda verilen ceza 1-5 yıl aralığında hapis cezası olabilmektedir. Bunun yanı sıra beş bin güne kadar adli para cezası da uygulanır.


Araba sattıktan sonra bozulursa ne olur?

Satıcı, alıcıya aynı malın ayıpsız bir benzerini hemen vererek ve uğradığı zararın tamamını gidererek seçimlik haklarını kullanmasını önleyebilir. Alıcının, sözleşmeden dönme hakkını kullanması hâlinde, durum bunu haklı göstermiyorsa hâkim, satılanın onarılmasına veya satış bedelinin indirilmesine karar verebilir.


Araç change çıkarsa ne olur?

Hukuki ayıp, sözleşmede taahhüt edilenin aksine hukuki ya da fiili sahiplik ve diğer hakların kullanımında bir engelle karşılaşılmasını ifade eder. Satın alınan aracın change (kimliği değiştirilmiş) çıkması halinde söz konusu araç hukuki olarak ayıplı mal niteliğindedir.

Change araç hangi suç?

Change Araç Suçu Cezası Nedir? Change araç suçu cezası TCK madde 157 gereğince dolandırıcılık suçunun temel şeklinden ceza alınması halinde bir yıldan beş yıla kadar hapis ve beşbin güne kadar adlî para cezasıdır.

Bir arabanın change olup olmadığını nasıl anlarız?

Satın alınacak ikinci el aracın boya, değişen parça ve hasar bilgisi olmasına karşın, ekspertiz işlemi sonucu araçta boya, değişen parça ve hasar kaydı olmaması durumu bizim için çok önemli. Bu araçların muhtemel 'change' araç olduğunu değerlendiriyoruz.


Araç satıldıktan sonra değer kaybı talep edilebilir mi?

Alıcı, kazalı diye düşük fiyat teklif ediyor ve mecburen araç düşük fiyata satılıyor. Bilindiği üzere buna araç değer kaybı deniliyor. Bu kayıp tazmin edilebiliyor. Değer kaybı, kazaya karışan diğer araç sahibinin sigortasından talep edilebiliyor.

Satilan araba iade edilir mi?

Ödediği satış bedelini faiziyle birlikte geri alabilir. Yargılama giderlerini ve satın aldığı araca yaptığı masrafları isteyebilir. Aracın ayıplı olmasından kaynaklı doğrudan uğradığı zararların tazminini isteyebilir.

Arabayı başkasının üstüne devretmek ne kadar?

Araç, alıcı adına tescil edilir ve noter devri gerçekleşir. 932,65 TL'lik (2023 fiyatıdır) noter ücretini alıcının ödemesi gerekir. Satıcı adına olan ruhsat iptal edilir ve yeni tescil belgesi hazırlandıktan sonra satış belgesi sunulur.


Çenç araba satmak suç mu?

Change Araç Suçu

Olaya göre değişkenlik arz etmekle birlikte; aracı change hale getirip satarak haksız kazanç elde etme fiilinde kamu kurum ve kuruluşlarının araç olarak kullanılması suretiyle nitelikli dolandırıcılık suçu oluşabilmektedir.


Muayeneden geçemeyen araç trafiğe çıkarsa ne olur?

Raporu kesinlikle onaylanmaz ve raporun saklanması gerekir. Emniyetsiz olarak tespit edilen araçlar için de bir aylık tamir süresi tanınır. Bir ay içerisinde yeniden muayeneye gelene kadar araç kesinlikle trafiğe çıkamaz. Gerekli tamir ve bakım yapıldıktan sonra gelen araçlardan yeniden muayene ücreti alınmaz.

Hangi kusurlar muayeneden geçmez?

Kusurlu frenler, eksik veya çalışmayan emniyet kemerleri, ön cam çatlağı, arızalı silecek suyu pompası, elektrik aksamı ve kalorifer sistemindeki arıza, şase ve kaporta çürükleri gibi nedenlerle araçlar "emniyetsiz" veya "ağır kusurlu" sayıldığından muayeneden geçemiyor.

Km düşürme cezası ne kadar?

Araç kilometre göstergesinin düşürülmesi nedeniyle, 1 yıldan 5 yıla kadar hapis ve 5 bin güne kadar adli para cezasına hükmedilmektedir. Önemle ifade edilmelidir ki, araç kilometre göstergesinin düşürülmesi nitelikli haller kapsamına girerse, verilecek ceza daha fazladır.

victoryprofessionalcare.com
Çelik Kapı1 Euro Kaç TL