Guatr taşı nedir?

Guatr taşı nedir? Guatr taşı nedir?, Guatr tasi nedir?, Guatr hastalığı tehlikeli midir?, Guatr hastalığı olanlar ne yememeli?, Guatr hastalığı neden oluşur?

Guatr tasi nedir?

Guatr, büyümüş tiroid bezine bağlı olarak boyunda ele gelen ya da gözle görülen şişlik demektir. Guatrda tiroid bezi bir bütün olarak büyüyebileceği (diffüz guatr) gibi içinde nodül denilen yumrulara bağlı büyüme de olabilir (nodüler guatr).

Guatr hastalığı tehlikeli midir?

Guatr tehlikeli midir? Guatr, yaygın olarak görülen, tehlikeli olmayan bir hastalık türüdür. Tiroid bezinin büyümesinin sebebi tiroid kanseri olmadığı sürece tedavi edilebilir bir sağlık durumudur.

Guatr hastalığı olanlar ne yememeli?

Tuz kullanılıyorsa iyotlu tuz kullanılmalı ve yemeklere sonradan eklenmelidir. Guatrojen besin öğelerinin fazla alımı iyot emilimini engellemektedir. Bu sebeple karalahana,broki,turp,karnabahar,şalgam,soya fasulyesi,hardal,yer fıstığı,darı gibi besinler çok fazla ve çiğ tüketilmemelidir.


Guatr hastalığı neden oluşur?

Tüm dünyada guatrın en yaygın sebebi iyot eksikliğidir. Tiroit hormonu yapımında iyot çok etkilidir dolayısıyla iyot yokluğunda yeteri kadar tiroit hormonu yapılamaz ve beyin tiroit bezini sürekli hormon yapması için uyarır. Bu durum da tiroit bezinin büyümesine yol açar.

Guatr kendi kendine geçer mi?

Guatr genellikle ağrı yapmaz ama çok büyüdüğünde öksürüğe, yutma ve nefes almakta güçlüğe neden olabilir. Tedavi guatrın büyüklüğüne, şikayetlerinize ve hastalığı oluşturan etkenlere bağlıdır. Belirgin olmayan ve sorun yaratmayan küçük büyümeler genellikle tedavi gerektirmez.

Guatr ameliyatının riski var mı?

Guatr ameliyatında oluşabilecek 2 çeşit risk vardır. Birincisi ameliyat yapılan bölgeye çok yakın olan ses tellerine giden sinirlerin zedelenmesi ikincisi ise kalsiyumu düzenleyen paratiroit bezinin zarar görmesidir. Ancak bu risklerin görülme olasılığı hekimin de uzmanlık seviyesine göre oldukça düşüktür.

Guatr olan kişide ne gibi rahatsızlıklar olur?

Tiroid bezinin hastalıkları toplumda genel olarak “guatr” olarak bilinir. Tiroid bezi kanserleri toplumda sık görülen kanser türlerindendir. Tiroid Bezinde yer alan nodüller de dikkat edilmesi gereken ve sorunsuz takip / tedavi gerektiren durumlardan biridir.

Guatr kanser yapar mı?

Tiroid bezi hastalıkları toplumda çok sık (yaklaşık her 10 kişiden 3'ü) rastlanmaktadır ve genellikle belirti vermezler. Ancak tiroid bezi nodüllerinin bir kısmı kanser olarak ortaya çıkmakta veya sonradan kansere dönüşebilmektedir.

Guatr hastalığı kansere çevirir mi?

Hormon fazlalığı olan guatr hastalarında ise öncelikle radyoaktif iyot tedavisi daha sağlıklı olacaktır. Radyoaktif iyot tedavisi için hastanede kalmanıza gerek yoktur. Radyoaktif iyot, mide ve bağırsak yoluna ulaştıktan sonra hastalıklı hücreleri tahrip edecek ve yayılmasını önleyecektir.

Guatr ne küçültür?

En yaygın guatrın sebebi iyot eksikliğidir

Dünya üzerinde görülen guatr vakalarının çoğu iyot eksikliğine bağlı olarak gelişir. Tiroit hormonunun üretilip salgılanmasında çok önemli bir rol üstlenen iyot, vücutta yeteri kadar bulunmazsa tiroit bezi de yeteri kadar hormon salgılayamaz.


Guatrı ne yükseltir?

Zehirli guatr hastaları kafeinli gıdaların tüketimini azaltmalıdır. Özellikle kuru fasülye, ıspanak, pırasa, badem, fındık, incir vs. gibi besinleri tüketmeleri önerilir. Ayrıca günde 2 litre su içmeleri tavsiye edilmektedir. Aşırı tiroid hormonu üretilmesi iyot gerektirir.

Guatr olanlar neye dikkat etmeli?

Guatr hastalığı şüphesi olan hastaların sağlık kurumlarında ziyaret etmeleri gereken bölüm genel cerrahi bölümüdür. Hasta genel cerrahi bölümüne gitmeli ve burada şüphelerini dile getirmeli, semptomlarından bahsetmeli ve sonrasında ise gerekli tetkikler yapılması amacı ile vakit kaybetmeden muayenesi yapılmalıdır.

victoryprofessionalcare.com
Çelik Kapı1 Euro Kaç TL