Ergenliğin Psikolojik Belirtileri

Ergenliğin Psikolojik Belirtileri Ergenliğin Psikolojik Belirtileri, Ergenliğe girince ne olur psikoloji?, Psikolojik ergenlik ne zaman biter?, Ergenlikten kaynaklanan problemler nelerdir?, Ergenlikte psikolojik sorunlar olur mu?, Ergenlik krizi nedir?, Ergenlerde davranış bozuklukları nelerdir?

Ergenliğin Psikolojik Belirtileri

İlgisizlik. Baş ağrısı, karın ağrısı, bel ağrısı veya yorgunluk dahil ağrı şikayetleri. Konsantrasyon zorluğu. Karar vermede zorluk. Aşırı veya uygunsuz suçluluk. Sorumsuz davranış- örneğin, yükümlülükleri unutmak, derslere geç kalmak, okulu asmak.

Ergenliğe girince ne olur psikoloji?

Ergen, ailesinin değerlerinden uzaklaşarak kendi değerlerini ve yaşam felsefesini oluşturmaya çalışır. Artık ergen birey için aile ve onun önceliğinden ziyade arkadaşlar ve gruplar öncelik kazanır. Ergenin bedeninde olduğu kadar duygularında ve isteklerinde de hızlı değişimler görülür.

Psikolojik ergenlik ne zaman biter?

Ergenlik kızlarda 10 yaş, erkeklerde 12 yaş civarında başlayan ve ortalama 3-5 yıl arasında süren bir dönemdir. Ergenlik dönemindeki cinsel ve fiziksel gelişme 5 yılda tamamlanırken, psikolojik gelişmeyi de içeren dönem 18-20 yaşında tamamlanır.

Ergenlikten kaynaklanan problemler nelerdir?

Ergenlik yıllarında en sık görülen sorunlar arasında anksiyete ve depresyon, yeme bozuklukları, davranış bozukluğu (ciddi antisosyal davranış), dikkat eksikliği ve hiperaktivite bozukluğu (DEHB) ve kendine zarar verme sayılabilir.


Ergenlikte psikolojik sorunlar olur mu?

Ergenlik Dönemi Ruhsal Sıkıntıları

Bu dönemde depresyonlarda artış görülür. Özgüven problemi, karşı cinsle ilgili yaşanan problemler, okul ve aile içi problemler buna sebebiyet verebilir. Genellikle kısa süreli yaşanır ve müdahale gerekmez.


Ergenlik krizi nedir?

Kilo kaybı, adet kesilmesi, aşırı hareketlilik ve cinsel soğukluk gibi belirtilerle seyreden bu hastalık tipik olarak ergenlik çağındaki kızlarda görülen ve yaşamı tehdit eden ciddi bir ruhsal bozukluktur. Sorun aile içi çatışmalarla çok ilgilidir.

Ergenlerde davranış bozuklukları nelerdir?

Hormonlar ve metabolizmadaki bu değişimin yanı sıra ergenlikte gözlenen en önemli olaylardan biri de benlik gelişimidir. Kimlik kazanımı, aidiyet, cinsel yönelim konusunda yaşanan çatışmalar, sağlıklı çözümlenmediği takdirde kimlik krizine dönüşebilmekte ve farklı ruhsal sorunlara yol açabilmektedir.


Ergenlik döneminde yaşanan en büyük problem nedir?

Ergen depresyonunun ilk kez madde kullanımı ile başvurması mümkündür. Okuldan ve evden kaçma depresyona işaret edebilir. Depresyonun ortaya çıkışı çoğunlukla sinsi, nadiren akuttur. Epizodlar 7-9 ay sürer, %90'ı bir iki yıl içinde düzelir, diğerlerinde daha uzun sürer veya kronikleşir.

Ergenlik depresyonu ne kadar sürer?

Ebeveynlerin depresyona yatkınlığı, erken yaşta ebeveyn kaybı, aile içi çatışma, huzursuz aile ortamı, taciz ve istismara uğrama, akran ilişkilerinin bozukluğu gibi çevresel etkenler ve iç denetimi gereğinden fazla olan ergenlerin depresyon geçirme olasılıkları artmaktadır.

Bir ergenle nasıl başa çıkılır?

Depresyonda ergenlik dönemiyle birlikte belirgin bir artış görülmektedir. Majör depresyon çocuklarda yaklaşık %2 ve ergenlerde %5 oranında görülür. Distimi çocuklarda yaklaşık %2 ve ergenlerde %4 oranında görülür.

Ergenler neden mutsuz olur?

Her yaşta karşılaşılabilen öfke halinin ergenlikte de sıklıkla ortaya çıktığı gözlenmektedir. Böyle hallerde uzman desteği alarak mevcut sinirliliğin kaynağının anlaşılması önemlidir. Ebeveynlik açısından zor süreçlerden biri olarak değerlendirilebilecek ergen bir çocuğa sahip olmak, sabır ve özen isteyen bir süreçtir.

Ergenliğin evreleri nelerdir?

Öfke krizi yaşayan çocuk ya da ergene şiddet uygulanmamalıdır. Öfke krizi anında anne ya da babanın sakin kalması oldukça önemlidir. Kriz anında istenenin yapılmaması gerekir. Yapıldığı zaman bu şekilde sorun çözme öğrenildiğinden daha sonrasında da bu şekilde istenenin yapılması tekrar edecektir.

Ergenlik döneminde görülen hızlı değişimler nelerdir?

Hormonal Değişiklikler: Ergenlik dönemi, vücuttaki hormonal değişikliklerin en yoğun olduğu zamanlardan biridir. Bu hormonal değişiklikler, gençlerin duygusal hali üzerinde önemli bir etkiye sahip olabilir ve genellikle duygusal dalgalanmalara, hızlı ruh hali değişikliklerine ve sinirliliğe neden olabilir.

victoryprofessionalcare.com
Çelik Kapı1 Euro Kaç TL