Yetişkinlerde Menenjit Belirtileri
Yetişkinlerde Menenjit Belirtileri
Ani yüksek ateş (380Cnin üstü)
Normalden farklı, şiddetli baş ağrısı
Boyun sertleşmesi (ense sertliği) (hasta çenesini göğsüne değdiremez)
Kusma (genellikle bulantı olmadan fışkırır tarzda)
Kafa karışıklığı veya konsantrasyon zorluğu.
Kasılma nöbetleri.
Uyku hali veya uyanma zorluğu.
Işığa duyarlılık.
Menenjit olup olmadığı nasıl anlaşılır?
Menenjit teşhisi için öncelikle fizik muayene yapılır. Muayenede ense sertliği, sinir sistemi bulguları, ciltte döküntü varlığı araştırılır. Tetkikler ile vücutta bakteri ya da virüs varlığına dair sonuçlar incelenir. Bel omurlarından beyin-omurilik sıvısı alınıp, bakteri veya virüs varlığına bakılır.Büyüklerde menenjit neden olur?
Küçük çocuk ve yetişkinlerde görülen menenjitin en büyük nedeni pnömokoklardır. Aşı ile önlenebilen pnömokok kaynaklı menenjit çeşidinde orta kulak enfeksiyonu, zatürre ve sinüzit yaygın olarak görülür. Hem çocuk hem de yetişkinlerde görülen bir diğer menenjit ise meningokokların neden olduğu enfeksiyonlardır.Menenjit nereye vurur?
Menenjit beyni ve omuriliği saran meninks adı verilen zarın iltihaplı hastalığıdır. Hastalığın en genel bulguları ateş, baş ağrısı ve ense sertliğidir.Menenjit hastalığı kaç gün sürer?
Kişinin yaşına ve risk faktörlerine bağlı olarak antibiyotik tedavisinin süresi 7-21 gün boyunca değişir. Ayrıca ateş, terleme, kusma nedeniyle kaybedilen sıvılar yerine konur. Bazı vakalarda beyindeki ödemi azaltmak için streoid ilaçlar verilebilir.Menenjit ne zaman belirti verir?
Bazı menenjitler kendi kendilerine herhangi bir ilaca ihtiyaç duyulmaksızın iyileşebilir. Ancak bazı menenjitler hasta için hayati tehlike oluşturabilecek kadar tehlikelidir. Menenjite en çok bebeklerde, çocuklarda ve genç yetişkinlerde rastlanır. Menenjit belirtileri ortalama 3-4 gün içerisinde ortaya çıkar.Menenjit kendi kendine geçer mi?
Viral Menenjit
Viral menenjitler çoğunlukla tedavi edilmese bile kendiliğinden geçebilir. Enterovirüs adı verilen virüs türleri viral menenjitin en sık sebepleri arasındadır. Bunun yanı sıra İnfluenza, HIV, Herpes adlı virüsler de menenjite yol açabilir.Menenjit ne gibi hasarlar bırakır?
Dolayısıyla hastaların yaşadığı ruhsal/psikolojik etkilerin de Menenjit sonrası komplikasyonlara dahil olduğunu söyleyebiliriz. Bunlar daha çok hastane korkusu, kabuslar, çok nadir vakalarda kişilik kayması, duygusal kontrol problemleri olarak sayılabilir.Menenjit hastalığı hangi organı etkiler?
Menenjit, beyninizi ve omuriliği çevreleyen zarların (meninksler) iltihaplanmasıdır. Menenjitin şişmesi tipik olarak baş ağrısı, ateş ve boyun tutulması gibi semptomları tetikler. Menenjit vakalarının çoğu viral bir enfeksiyondan kaynaklanır ancak bakteriyel, paraziter ve mantar enfeksiyonları diğer nedenler olabilir.Ense sertliği neyin belirtisi?
Meniks zarlarının çeşitli nedenlerle enfekte olarak iltihaplanmasına menenjit adı verilir. Menenjit durumunda, beyin ve omurilik dokularında gelişen iltihaplanmayla ilişkili olarak kişide boyun hareketlerinde kısıtlılık, ense sertliği ve şiddetli ense ağrısı gelişebilir.Menenjit hastasıyla temas eden kişi ne yapmali?
Hasta bir kişi ile yakın temas durumunda acil proflaksi için doktora başvurulmalıdır. Meningokokkal menenjitin ortaya çıktığı bilinen ülkelere giden yolcular için aşı gereklidir.Menenjitte hangi antibiyotik kullanılır?
Tedavi : Bakteriyel menenjit düşünülen hastaya BOS alındıktan hemen sonra (30 dk içinde) uygun IV ampirik antibiyotik tedavisine başlanmalıdır. - 50 yaşından büyüklerde veya otit, sinüzit,diabet, alkolizm varlığında Vancomycin (2x1g) + Rifampicin (1x600mg) + Ampicillin + Cefotaxim veya Ceftriaxone.Menenjit kaç günde bulaşır?
Meningokal Menenjit: Hava yoluyla bulaşıyor, 2-3 günde hasta ediyor, hayati risk yaratıyor! Beyin zarından başlayarak tüm vücuda yayılan Meningokal Menenjit, çeşitli sakatlıklardan hayati riske varan sonuçlarıyla önemli bir hastalık!