İki haklı ihtar nedeniyle tahliye
İki haklı ihtar nedeniyle tahliye
İki haklı ihtar nedeniyle tahliye, ev sahibinin kirasını ödemeyen kiracıya aynı kira yılında iki haklı ihtar göndermesi sonucu kazandığı tahliye hakkıdır. Ev sahibi, bu hakkını dava yoluyla kullanacaktır.
2 haklı ihtarla tahliye nasıl olur?
İki haklı ihtar nedeniyle tahliye, ev sahibinin kirasını ödemeyen kiracıya aynı kira yılında iki haklı ihtar göndermesi sonucu kazandığı tahliye hakkıdır. Ev sahibi, bu hakkını dava yoluyla kullanacaktır. 2 icra takibi 2 haklı ihtar yerine geçer mi?
Kiracının iki haklı ihtara dayalı olarak tahliye edebilmesi için ihtarların yazılı olması, aynı kira dönemine ilişkin olması ve ayrı aylara ilişkin olması gerekmektedir. Ancak burada belirtelim ki; iki haklı nedeniyle ihtar nedeniyle davanın bir aylık süre içinde açılması gerekiyor. Kiracıya ikinci ihtar ne zaman cekilir?
İki ayrı icra takibi üzerinden gönderilen ödeme emirleri de, iki haklı ihtar yerine geçer. İhtar sayısı en az iki olmak ve bizzat kiracıya tebliğe çıkarılmak zorundadır. Düzensiz kira ödeyen kiracı nasıl tahliye edilir?
İki haklı ihtar nedeniyle tahliye şartları
İhtarname veya takip bir kira yılına ilişkin olmalı ve kira yılının bitiminden itibaren bir ay içinde dava yoluna başvurulmalıdır. Bu ihtarın içeriğinde borcun ödenmesi için bir süre verilecek, ödenmemesi hâlinde sözleşmenin feshedileceği kiracıya bildirilecektir. 2 haklı ihtarla tahliye ne kadar sürer?
Kiracı, kira süresi içerisinde kira bedelini ödemediği için kendisine yazılı olarak iki haklı ihtarda bulunulmasına neden olursa, kiraya veren, ihtarların yapıldığı kira yılının sonundan itibaren bir ay içinde tahliye davası açarak kira sözleşmesini sona erdirebilir. Iki haklı ihtar sebebiyle tahliye davası ne zaman açılır?
İki Haklı İhtar Nedeniyle Tahliye Davası Ne Kadar Sürer? İki haklı ihtar nedeniyle tahliye davası, 6 ila 12 ay arasında sürmektedir. Dava süresi ortalama 6-12 ay olmakla birlikte mahkemelerin yoğunluğuna, olayın şartlarına, tarafların iddia ve savunmalarına göre değişkenlik gösterebilir. Iki haklı ihtar nedeniyle tahliye davası arabuluculuk zorunlu mu?
İki haklı ihtar nedeniyle tahliye yoluna başvurabilmek için borcunu ödemeyen kiracıya karşı icra takibi başlatılmalı veya ihtarname gönderilmelidir. İhtarname veya takip bir kira yılına ilişkin olmalı ve kira yılının bitiminden itibaren bir ay içinde dava yoluna başvurulmalıdır. Iki haklı ihtar nedeniyle tahliye kesinleşmeden icraya konulabilir mi?
3. Kira Tespit ve Tahliye Davalarında Dava Şartı Olarak Arabuluculuk. 5 Nisan 2023 tarihli Resmi Gazetede yayınlanan 7445 sayılı İcra ve İflas Kanunu İle Bazı Kanunlarda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun'un 37. maddesi ile kira tespit ve tahliye davaları için zorunlu arabuluculuk şartı getirilmiştir. Iki haklı ihtar nedeniyle tahliye davasını Malik açabilir mi?
Tahliye Davası Sonucu
Taşınmazın tahliyesi yönünde verilmiş bir karar, taşınmazın ayni haklarına dair hüküm olmadığından karar kesinleşmeden icra takibine konulabilecektir. Kiracı ihtarnameyi kabul etmezse ne olur?
Yani kira bedeli ödeme talebi dışında farklı nedenlerle yapılmış bir ihtar iki haklı ihtara bağlı tahliye açısından yeterli kabul edilmeyecek ve kiraya verene tahliye hakkı vermeyecektir. Yazılı ihtarname kısmı bu şekilde olmakla birlikte haklılık ile neyin kast edildiğine de değinmekte fayda bulunmaktadır. Tahliye davasını kaybeden kiracı ne kadar öder?
Eğer kiracı evi tahliye etmezse yeni malik dava açabilir. Ancak bu davayı evi aldıktan 6 ay sonra açabilir. Bu dava da sulh hukuk mahkemesinde açılır. Şayet yeni malik 1 ay içinde ihtarname göndermezse bu hakkını kaybeder ve eski malikten bir farkı kalmaz. Ihtar çekilen kiracı çıkmazsa ne olur?
Örneğin, bir ev sahibi (davacı) kiracısını tahliye etmek istediğinde, kiracı tahliye davasını kaybederse yargılama giderlerini ve ev sahibinin avukatlık ücretini ödemekle yükümlü olacaktır. Bu durumda, ev sahibinin avukatı, davayı kazandığı için karşı tarafın avukatlık ücretini tahsil eder.