Gümüşhane nüfus

Gümüşhane nüfus, Gümüşhane Merkez in nüfusu ne kadar?, Gümüşhane Hangi ilden ayrıldı?, Gümüşhane'nin en büyük ilçesi hangisi?, Gümüşhane'nin nüfusunun az olmasının nedeni nedir?, Gümüşhane Trabzondan ne zaman ayrıldı?, İstanbul'da ne kadar Gümüşhaneli yaşıyor?, Gümüşhane eski adı nedir?


Gümüşhane Merkez in nüfusu ne kadar?

Tanzimat'ın ilk yıllarında Osmanlı İmparatorluğunun batıdan ilham alarak idari yapıda yapmış olduğu değişikliğe binaen Gümüşhane Erzurum'dan ayrılarak Trabzon Eyaleti'nin bir livası olmuştur.

Gümüşhane Hangi ilden ayrıldı?

Gümüşhane'nin en önemli ilçelerinden olan Merkez ilçesi, birçok gezilecek alanı içerisinde barındırması ve çoğu imkana sahip olması sebebiyle Gümüşhane'nin en kalabalık ilçesidir. Ulaşımın ve benzeri şeylerin en kolay gerçekleştiği ilçedir. Nüfusu 51 binden fazladır.

Gümüşhane'nin en büyük ilçesi hangisi?

Gümüşhane'nin nüfusu, 2018 yılında 162 bin 748 iken, 2020 yılında 141 bin 702'ye düşmüştü. 2021 yılındaki artışla 150 bin 119'a yükselen nüfus, 2022 yılında tekrar geriledi. Nüfustaki düşüşe, kentten göç ve doğum oranlarının düşüklüğü gibi faktörler neden olduğu düşünülüyor.

Gümüşhane'nin nüfusunun az olmasının nedeni nedir?

Osmanlı hakimiyetinin ilk zamanlarında Erzurum eyaletine bağlı iken sonraları Trabzon'a bağlanan Gümüşhane sancağı 20 Nisan 1924 tarih ve 491 sayılı kanunun 89. maddesinde “Vilayet” başlığı altındaki kanunla 1925 yılında il olmuştur. 1925-1926 tarihli Trabzon salnamesinde “Gümüşhane Vilayeti merkez ilçe ile birlikte ...

Gümüşhane Trabzondan ne zaman ayrıldı?

Verilere göre, 2023 yılında en fazla Gümüşhane nüfusuna kayıtlı bireyin İstanbul'da yaşadığı ortaya çıktı. 146 bin 108 Gümüşhaneli ile İstanbul, adeta ikinci bir Gümüşhane şehri oldu.

İstanbul'da ne kadar Gümüşhaneli yaşıyor?

Osmanlı Maliye Kayıtlarında dahi ilk kez 18. yüzyılda "Gümüşhane" adıyla resmi kayda geçmiştir. Bunun öncesinde şehir merkezi 1200 yıldan uzun bir süre "Canca" adıyla, ilçeleriyle birlikte bölge adı olarak ise binlerce yıl boyunca "Khalybia/Haldia" olarak anılagelmiştir.

Gümüşhane eski adı nedir?

Yine aynı yazara göre Urartuların batı kanadını Gümüşhane ve yöresi oluşturmaktadır. Urartuların en büyük tanrısına Haldi; Gümüşhane, Kelkit ve Bayburt yöresinde yaşayanlara ise Halt denildiği yazılı tarihi kaynaklarda zikredilmektedir. Bölge Urartu hakimiyetinden sonra Medler ve Perslerin idaresinde kalmıştır.

Gümüşhane halkına neden halt denir?

Dut Pestili

Gümüşhane, Doğu Karadeniz Bölgesi'nin iç kesimlerinde yer alıyor. Adı da bol bulunan gümüş yataklarından geliyor. Gümüşhane'de çeşitli meyve, ceviz ve dut ağaçları bol. Özellikle kuşburnu ve dut pestili ile ünlü olan Gümüşhane'nin dağlık, akarsuları bol bir coğrafyası var.


Gümüşhane neyi ile meşhur?

Türkiye genelinde 81 ilde yaşayan Gümüşhane ile nüfusuna kayıtlı Gümüşhanelilerin toplam sayısı ise 452 bin 837 kişi olduğu ortaya çıktı.

Türkiyede ne kadar Gümüşhaneli var?

Denize kıyısı bulunmayan ancak barındırdığı zengin su yataklarıyla dere balıkçılığında önemli yere sahip olan Gümüşhane'de, barajlar ve dereler üzerinde kurulan tesislerde yıllık 4 bin 675 ton alabalık üretiliyor Torul Kaymakamı Aslan: "Alabalık bu coğrafyanın, bu doğanın bize bir armağanı.

Gümüşhane denize kıyısı var mı?

Doğu Karadeniz Bölgesinde yer alan İlimiz doğusunda Bayburt, batısında Giresun, kuzeyinde Trabzon ve güneyinde Erzincan ile komşudur.

Gümüşhane Hangi şehre yakın?

Gümüşhanenin Tarihi. Roma ve Bizans dönemlerinde yörede kurulu kente Argyropolis (Yunanca argyros: “gümüş” ve polis: "kent" demektir.) adı verilmiştir. Yöredeki savaşların asıl sebepleri tarihi bir ticaret yolu üzerinde bulunması ve madenleriyle ün yapmış olmasıdır.

Diğer Nüfusu Yazıları
Çelik Kapı1 Euro Kaç TLAnkara Göğüs EstetiğiSurvivor kim elendi