Aort anevrizması ameliyatı oldum
Aort anevrizması olanlar nelere dikkat etmeli?
Beyin anevrizmaları, patlayarak beyin kanamasına neden olabilir. Anevrizma patlaması sonucu oluşan beyin kanaması, hastanın hayatını kaybetmesi veya kalıcı sakatlıkla sonuçlanabilir. Anevrizma patlaması sonucu beyin kanaması geçiren hastaların yaklaşık %30'u hayatını kaybetmektedir. Anevrizma ile yaşanır mı?
Aort anevrizması ameliyatları yüksek riskli ameliyatlar grubundadır. Tüm cerrahi prosedürlerde görülebilecek genel riskler olan anesteziye bağlı reaksiyonlar, solunum problemleri, inme, kan pıhtısı oluşumu, enfeksiyon, kalp krizi ve hatta ölüm gibi riskler değişen oranlarda gerçekleşme olasılığı bulunur. Aort damarı ameliyatı zor mu?
Anevrizmanın boyutu tedavinin zamanlamasını belirlemekte olan en önemli unsur olup, anevrizma büyüdükçe rüptür tehlikesi artar. Bu sebeple 5.5 cm'den küçük anevrizmaya sahip olup şikâyeti olmayan hastalar için ameliyat gerekli değilken, anevrizmanın en büyüğü 5.5 cm'i aştığında artık ameliyat gerekir. Aort anevrizması ne zaman ameliyat edilir?
Aort anevrizması en sık yüksek tansiyon ve damar sertliği problemi olan hastalarda görülebilmektedir. Bunun dışında genetik hikaye, ileri yaş, Marfan Sendromu, Ehler Danlos Sendromu gibi bazı bağ dokusu hastalıkları da anevrizma gelişme riskini artırmaktadır. Aort damarını ne genişletir?
Ameliyat sonrası 5 ile 10 gün arasında hastanede kalış süresi vardır ve iyileşme süresi yaklaşık 2-3 aydır. Endovasküler Stent Greft ile Onarım. Bu yöntemde karın açılmadan kasık bölgesindeki atardamarlardan girilerek sentetik greft aort damarı içerisine yerleştirilir ve anevrizmanın dolaşım ile ilişkisi kesilir. Aort damarı ameliyatı kaç günde iyileşir?
Beyin anevrizma kanamaları, tehlikeli durumlardan biridir. Yüzde 25'i hayatını hemen, yüzde 50-60'ı ise tedavi edilmediği zaman hayatını kaybetmektedir. Geri kalanların ise yalnıza yarısı normal hayatlarına devam edebilmektedir. Anevrizma ne zaman öldürür?
Anevrizmaların boyutu genel olarak çok küçüktür. 0,3 cm ila 2,54 cm arasında anevrizmanın boyutu değişiklik gösterir. 2,54 cm'den daha büyük anevrizmalar, dev anevrizma olarak adlandırılır. Bu tür dev anevrizmalar yüksek risk taşır ve tedavi edilmeleri oldukça zordur. Anevrizma ne zaman tehlikeli?
İleri yaş, yüksek tansiyon, sigara, madde kullanımı özellikle kokain, ağır alkol tüketimi ve bazı enfeksiyonlarda sık görülme sıklığı artabilir. Bazen de kafa travmasından sonra oluşabilir. Doğuştan itibaren var olan bazı hastalıklarda beyin anevrizma riski artmaktadır. Anevrizma ne tetikler?
Normal ve Biküspit aort kapak
Marfan sendromlu olgularda 5,5 yerine 4,5cm'de biküspit aort kapakta ise 5 cm'de ameliyat edilirler. Aort damarı kaç cm olursa ameliyat edilir?
Karın boşluğu içerisinde aort damarının genişlemesi “ Abdominal Aort Anevrizması” adını alır. Normal şartlarda bu bölgede Aort damar çapımız 2-2.5 cm civarındadır. Bu çapın 4 cm ve üzerinde olması durumunda “anevrizma” dan bahsedebiliriz. Aort damarı kaç cm tehlikelidir?
Aort kapak ise kalp ile aort arasında bulunan, tek yönlü çalışan bir kapı görevi görür. Yani temiz kan sol karıncıktan büyük bir basınçla aort damarına atılırken, arada bulunan aort kapak açılır ve kan geçtikten sonra kapak kapanır. Kapak kapanınca kan, aorttan tekrar kalbe dönmez. Aort damarı kendini yeniler mi?
Açık cerrahi uygulanan hastalarda anevrizmanın tam olarak kapanıp kapanmadığını belirlemek için cerrahiden kısa süre sonra (bir hafta içinde) kontrol anjiografi yapılır. Cerrahi yara yerinin tam olarak iyileşmesi 4-6 hafta sürer.