Amniyosentez Nedir, Ne Zaman ve Kimlere Yapılır?
Amniyosentez Nedir, Ne Zaman ve Kimlere Yapılır? Amniyosentez Nedir, Ne Zaman ve Kimlere Yapılır?, Amniyosentezi kimler yaptırmalı?, Amniyosentez en erken kaçıncı haftada yapılır?, Amniyosentez kaç aya kadar yapılır?, Amniyosentez testi sonucu kaç günde çıkar?
Amniyosentez Nedir, Ne Zaman ve Kimlere Yapılır?
Amniyosentezi kimler yaptırmalı?, Fetal akciğer olgunluğu testi için yapılan amniyosentez, bebeğin akciğerlerinin doğum sonrası döneme adaptasyon sağlayabilecek olgunluğa erişip erişmediğinin araştırılması için yapılır. Bu amaçla yapılan amniyosentez işlemleri genellikle gebeliğin 32-39. haftaları arasında uygulanır.
Amniyosentezi kimler yaptırmalı?
Amniyosentezi kimler yaptırmalı?,
Fetal akciğer olgunluğu testi için yapılan amniyosentez, bebeğin akciğerlerinin doğum sonrası döneme adaptasyon sağlayabilecek olgunluğa erişip erişmediğinin araştırılması için yapılır. Bu amaçla yapılan amniyosentez işlemleri genellikle gebeliğin 32-39. haftaları arasında uygulanır. Amniyosentez en erken kaçıncı haftada yapılır?
Amniyosentez en erken kaçıncı haftada yapılır?,
Bu sorunun cevabı farklılıklar gösterse de, 36 yaşından büyük anne adayları için bebeklerinin Down sendromu olma riskleri, amnisentezden olumsuz etkilenme olasılıklarından daha yüksek olduğu için, mantıklı olan 36 yaş üstü anne adaylarına amniyosentez yapılmasının önerilmesidir. Amniyosentez kaç aya kadar yapılır?
Amniyosentez kaç aya kadar yapılır?,
Pek çok gebelikte amniyon sıvısı testi gebeliğin 15 ile 20. haftaları arasında gerçekleştirilir. Bu zaman dilimi gebeliğin ikinci üçüncü ayı yani ikinci trimester anlamına gelir. Hamileliğin çok erken dönemlerinde amniyosentez yaptırmak düşük yapmak gibi çeşitli durumlar açısından büyük bir risk oluşturur. Amniyosentez testi sonucu kaç günde çıkar?
Amniyosentez testi sonucu kaç günde çıkar?,
Amniyosentez genellikle gebeliğin 15 ila 20. haftaları arasında yapılır. Hamileliğin erken dönemlerinde yapılan amniyosentez düşük gibi riskleri artırabilir. Bazı durumlarda ise ikinci trimester yerine üçüncü trimester'de amniyosentez uygulanabilir. Amniyosentez yapılmazsa ne olur?
Amniyosentez yapılmazsa ne olur?,
Anne karnından alınan sıvı genetik laboratuvarlarına gönderilmektedir. Burada uzun süreli amniotik hücre kültürü veya kısa süreli (FISH veya PCR) testleri yapılmaktadır. Standart testler için genelde 1-21 gün arasında sonuç alınmaktadır. Bazı özel testlerin sonuçlandırılması aylar sürebilmektedir. Amniyosentez sonrası risk kaç gün?
Amniyosentez sonrası risk kaç gün?,
Anne ve bebek arasında Rh faktörü farkının bulunması halinde amniyosentez sırasında bebeğin kanının bir kısmı annenin dolaşımına girerek antikor üretimine yol açabilir. Bu durum tedavi edilmediğinde bebekte çeşitli sağlık sorunlarına yol açabilir. Amniyosentez ağrılı bir işlem midir?
Amniyosentez ağrılı bir işlem midir?,
Amniyosentez Sonrası
Amniyosentez işleminden sonra % 0.5-1 oranında fetusu kaybetme riski vardır. Ayrıca % 2 oranında hafif kanama veya su gelmesi olabilir. Amniyosentez sonrası nadiren pelvik veya sistemik enfeksiyon gelişme riski vardır. Genelde bu riskli dönem işlem sonrası ilk dört haftayı kapsamaktadır. Amniyosentez yaptırdıktan sonra nelere dikkat edilmeli?
Amniyosentez yaptırdıktan sonra nelere dikkat edilmeli?,
Amniyosentez uygulaması kısa süren bir işlem olduğu ve ağrılı bir işlem olmadığı için lokal anesteziye ihtiyaç duyulmadan gerçekleştirilir. Doktor, amniyon sıvısından 15-20 ml kadar örnek almak için sıvıyı şırıngaya çeker ve iğneyi çıkartarak işlemi tamamlar. Amniyosentez sonucu genelde nasıl çıkar?
Amniyosentez sonucu genelde nasıl çıkar?,
Amniyosentez sonrası yatak istirahati ya da aktivite kısıtlaması gerekli değildir. 24 saat süre ile ağır fiziksel aktiviteden kaçınılması, 15 dakikadan daha uzun ayakta durulmaması önerilir. Eğer kan grubunuz Rh (-), eşiniz de Rh(+) ise işlem sonrasında koruyucu iğne yapılması gerekir. Amniyosentez çok acı verir mi?
Amniyosentez çok acı verir mi?,
Amniyosentez sonucu, yapılan işlemin ardından 3 hafta sonra çıkar. Çoğunlukla hekime direkt olarak gönderilen sonuç raporunun bir örneği de anne adayına verilir. Amniyosentez sonucu örneği bir zeka testi olarak değerlendirilmemelidir.